Hlavní obsah

Kunderu má rád, i když s ním nemluví

Filmový dokument Miloslava Šmídmajera o Milanu Kunderovi paří k těm, které vznikají bez aktivní osobní účasti svého objektu. Trailer je sbírkou názorů jeho přátel a známých.

Trailer k dokumentu KunderaVideo: Falcon

 
Článek

Dokumenty o slavných lidech lze dělat v zásadě dvěma způsoby a každý má své výhody i nevýhody. První je tzv. oficiální, neboli schválený. Bývá plný podlézání, zamlčování faktů a zdůrazňování úspěchů. Známý člověk v nich nadšeně ukazuje fotografie z dětství, příbuzné i ložnici s rozestlanou postelí. S režisérem si nejednou tyká a zhusta předstírá skromnost. Někdy dokonce uroní slzu.

Druhý způsob je bez účasti daného člověka. Ten bývá upřímný, ale na druhou stranu nemá přístup k intimním deníkům či fotografiím a sklouzává k přílišné subjektivitě nebo dokonce k nenávisti. Kunderův životopis od Jana Nováka je příkladem zlého až nenávistného dílka, které se snaží z nejslavnějšího žijícího českého spisovatele udělat démona.

Zdá se, že Šmídmajer šel z donucení třetí cestou. Milan Kundera: Od Žertu k Bezvýznamnosti není podle všeho film nenávistný, spíše naopak, přestože Kundera ve filmu odmítl být. Není v tom nic osobního, Kundera totiž odmítá prakticky všechno. Na druhou stranu prý s režisérem komunikoval.

Foto: Falcon

Miloš Forman a Milan Kundera

Šmídmajerovi tak nezbylo než použít postavu studenta, který si vezme do hlavy, že získá pro svou závěrečnou práci na fakultě rozhovor s Milanem Kunderou. Chodí za Kunderovými přáteli, a snaží se tak vytvořit komplexní obrázek jeho osobnosti a díla.

Hovoří tam lidé celkem zajímaví (Milan Uhde, Jiří Bartoška, Karel Steigerwald, Jiří Brabec, Yasmina Reza, Bernard Henri-Lévy, Jean Claude Carrière, Antoine Gallimard), přesto přímý dialog s autorem na kameru trochu chybí. Jsou použity cizí rozhovory, např. z francouzské televize a podle tvůrců je tam slyšet „jeho hlas”.

Premiéra filmu se uskuteční na začátku října v Paříži, kde Kundera od poloviny 70. let žije. Česká premiéra je potom naplánována na 19. října. Do českých kin snímek vstoupí 21. října 2021.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám