Hlavní obsah

Karel Janák natáčí pro ČT vánoční pohádku

Právo, ČTK/vej

Režisér Karel Janák natáčí novou pohádku České televize O vánoční hvězdě. Hlavní role ztvární Tereza Ramba, Vojtěch Kotek, Ondřej Sokol a Anna Geislerová. Česká televize ji plánuje uvést o letošních Vánocích.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Režisér Karel Janák

Článek

Pohádkový příběh propojuje dva světy, lidský a nebeský, obydlený hvězdami. Jedna z nich, Denička, kterou hraje Tereza Ramba, tvoří pár s obdivovaným Síriem (Ondřej Sokol). Žárlivá Proxima, kterou hraje Anna Geislerová, ji však jednoho dne srazí z oblohy. Denička spadne na zem, kde ji zachrání učitel Vašek (Vojtěch Kotek). Jenže Denička se musí vrátit zpátky, aby nevyhasla.

„Sírius je nejzářivější hvězda ze všech, největší celebrita na nebi. Ve hvězdném milostném trojúhelníku hraje Tereza moji budoucí snoubenku a Aňa si na mě myslí, tak ji z toho vztahu vyřadí. Ale Sírius stejně miluje jenom sám sebe,“ naznačil zápletku Ondřej Sokol.

V pohádce se v dalších rolích objeví například bratři Kryštof a Matěj Hádkovi, Zlata Adamovská nebo Martin Huba. Natáčelo se už ve skanzenu v Zuberci na Slovensku nebo na zámcích Karlova Koruna a Kačina.

Režisér využil metodu videomappingu. „Výhodou videomappingových projektorů je, že si zmapují povrch, na který promítají, a přesně obraz dorovnají. Projekce se navíc dají navzájem navazovat, takže nám to dělá panoramatický obraz hvězdného nebe,“ vysvětlil a dodal, že tuto technologii v České republice zkouší asi jako první.

Karel Janák s Českou televizí spolupracuje dlouhodobě. Dosud pro ni natočil vánoční pohádky Dvanáct měsíčků (2012), Princezna a písař (2014), Korunní princ (2015), Nejlepší přítel (2017) a Princezna a půl království (2019). Právě loňskou štědrovečerní pohádku sledovalo na prvním programu České televize bezmála 2,5 milionu diváků starších 15 let.

Pohádkové filmy mají zejména o Vánocích vysokou televizní sledovanost. Rekord drží premiéra pohádky Jiřího Stracha Anděl Páně 2, kterou na Štědrý večer roku 2017 zhlédly více než tři miliony diváků. Film se tehdy stal nejsledovanějším nezpravodajským pořadem posledních deseti let.

Filmové pohádky pro děti, které vaše ratolesti zabaví na dlouhé hodiny

Film

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám