Hlavní obsah

Filmovka ocení Vetchého. Zahájí filmem o Kocábovi

Film Olgy Sommerové Michael Kocáb – Rocker versus politik zahájí 29. července festival Letní filmová škola Uherské Hradiště. Potrvá do 4. srpna.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ondřej Vetchý

Článek

Premiéru dokumentu o Michaelu Kocábovi uvedou režisérka i protagonista.

„Je mi ctí, že Letní filmová škola přijala můj dokument o Michaelu Kocábovi jako zahajovací film festivalu. Těším se do Uherského Hradiště i proto, že jsem zde před třemi lety zažila před projekcí filmu o Jiřím Suchém jedny z nejkrásnějších narozenin, k nimž jsem dostala jako dárek Výroční cenu Asociace českých filmových klubů. Doufám, že vás náš film nezklame,“ řekla režisérka Olga Sommerová.

Michael Kocáb založil skupinu Pražský výběr, která byla v osmdesátých letech zakázána komunisty. Obnovila se a funguje dodnes. Proslavil se také tím, že organizoval odsun sovětských okupantů z Československa. Režisérka zachytila jeho život od dětství až do zralého věku.

Michael Kocáb : Životopis hudebníka, skladatele a politika

Prezidentské volby
Foto: Petr Horník, Právo

Michal Kocáb

Pořadatel festivalu, Asociace českých filmových klubů, letos své ceny udělí Ondřeji Vetchému, Michaele Pavlátové, Semihu Kaplanoğluovi a Pavlu Tomeškovi.

„Jsme moc rádi, že jedna z letošních Výročních cen připadne právě Ondřeji Vetchému, protože si mimořádně vážíme nejen jeho hereckého talentu, ale i lidské a občanské angažovanosti. Za více než čtyřicet let své herecké práce vytvořil nepřebernou řadu rolí, z nichž mnohé již dnes snesou přízvisko kultovní,” řekla programová ředitelka Iva Hejlíčková.

„Greenaway, Kaurismäki, Leigh, Kiarostamí, Loach, Medem, Fridriksson, Tarr, Weerasethakul, Costa a mnoho dalších – za poslední dekádu jsme do Uherského Hradiště přivezli plejádu inspirativních hostů z panteonu světového artového filmu. Máme upřímnou radost, že letos se po jejich bok postaví Semih Kaplanoğlu, turecký filmový básník, mistr spirituálního realismu a držitel Zlatého medvěda z Berlinale 2010,“ dodal programový ředitel Jan Jílek.

Reklama

Výběr článků

Načítám