Hlavní obsah

Filmové premiéry: Zpráva o záchraně mrtvého, Belfast, Pes, Tove či Štěstí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příběhem z vlastní rodiny se inspiroval scenárista a režisér filmu Zpráva o záchraně mrtvého Václav Kadrnka. Do dětství se ve filmu Belfast vrací scenárista a režisér Kenneth Branagh. O rodícím se přátelství muže a psa vypráví road movie Pes. V poválečných Helsinkách se odehrává film Tove o malířce Janssonové. Intimní německý snímek Štěstí je o lásce dvou sexuálních pracovnic. V obnovené premiéře vstupují do kin restaurovaní Skřivánci na niti.

Foto: Novinky

Filmové premiéry

Článek

Zpráva o záchraně mrtvého

Manželka a syn muže, který po mrtvici upadl do kómatu, se ho snaží blízkostí, promluvami a pokyny probudit. Lékaři jim mnoho nadějí nedávají, ale oni soustředí všechny své síly na to, aby konečný verdikt zvrátili.

Trailer k filmu Zpráva o záchraně mrtvéhoVideo: CinemArt

Zpráva o záchraně mrtvého, Česko / Slovensko / Francie 2021, 90 min., režie: Václav Kadrnka, hrají: Vojtěch Dyk, Zuzana Mauréry a další.

Belfast

Buddy je devítiletý kluk, který má pocit, že mu patří celý svět. Ten se aktuálně omezuje na ulice rodného Belfastu. Přehledný, bezpečný a srozumitelný svět konce šedesátých let minulého století však začnou narušovat sociální a náboženské konflikty, které se valí celým Belfastem a nevyhnutelně zavítají i do jejich ulice.

Trailer k filmu BelfastVideo: CinemArt

Belfast, Velká Británie 2021, drama, 98 min., režie: Kenneth Branagh, hrají: Jude Hill, Jamie Dornan, Caitriona Balfe, Ciarán Hinds, Judi Dench a další

Pes

Mariňák ve výslužbě dostane za úkol dopravit fenku Lulu na pohřeb jejího bývalého pána. Vyrážejí na cestu autem podél pobřeží Tichého oceánu. Namachrovaný lehkovážný frajer a svéhlavá psí dáma jsou ale poměrně neslučitelní, Lulu je navíc často o krok napřed. Umí zdemolovat auto, zničit nadějné rande a taky umí utéct. V sérii průšvihů se z nich ale začíná stávat tým.

Trailer k filmu PesVideo: Bontonfilm

Pes, USA 2022, komedie, 101 min., režie: Reid Carolin, Channing Tatum, hrají: Channing Tatum, Q'orianka Kilcher, Jane Adams, Kevin Nash a další.

Tove

Konec války přináší malířce Tove Janssonové pocit umělecké a sociální svobody. Její okouzlující příběhy o stvořeních jménem Mumínci, které vyprávěla vyděšeným dětem v protileteckých krytech, jí přinesly mezinárodní slávu a finanční volnost. Její touha po svobodě je ale vystavena zkoušce.

Trailer k filmu ToveVideo: Film Europe

Tove, Finsko 2020, životopisný, 116 min., režie: Zaida Bergroth, hrají: Alma Pöysti, Krista Kosonen, Shanti Roney, Eeva Putro a další.

Štěstí

Monotónní život v nevěstinci se pro Saschu změní ve chvíli, kdy se do týmu přidá Maria. Obě v sobě rychle naleznou zalíbení a vytvoří se mezi nimi vztah, který je však zkomplikovaný jejich profesí. Maria se sice umí do určité míry odpoutat od své práce, zato Saschu život sexuální pracovnice stále více emocionálně vyčerpává. Přežije láska tam, kde se za ni platí?

Trailer k filmu ŠtěstíVideo: Queer Kino

Štěstí, Německo 2021, drama, 90 min., režie: Henrika Kull, hrají: Katharina Behrens, Eva Collé, Malik Adan, Jean-Luc Bubert a další.

Skřivánci na niti

Film natočil Jiří Menzel podle povídek Bohumila Hrabala v roce 1969, ale vzápětí putoval do trezoru. V roce 1990 pak získal na filmovém festivalu Berlinale Zlatého medvěda za nejlepší film. Děj satirického filmu se odehrává na šrotišti kladenských oceláren, jež se stalo pracovním táborem pro ty, které komunistická společnost vyvrhla až na samý okraj a zde je hodlala převychovat k obrazu svému.

Trailer k filmu Skřivánci na nitiVideo: Národní filmový archiv

Skřivánci na niti, Československo 1969, komedie/drama, 95 min., režie: Jiří Menzel, hrají: Rudolf Hrušínský, Vlastimil Brodský, Václav Neckář, Jitka Zelenohorská a další.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám