Hlavní obsah

Film Jan Žižka vrátí Prahu do patnáctého století

Více než šest set trikových záběrů obsahuje dlouho očekávaný film režiséra a producenta Petra Jákla Jan Žižka. „Pro film jsme museli kompletně předělat Prahu,“ říká Jákl, který nasbíral řadu zkušeností s náročným trikovým natáčením během své kariéry v zahraničí. Právě potřeba věrohodně zobrazit metropoli na sklonku patnáctého století za vlády krále Václava IV. byla jednou z největších vizuálních výzev snímku.

Trailer filmu Jan ŽižkaVideo: R.U. Robot studios

 
Článek

Navzdory digitálnímu kouři, hemžícím se postavám nebo kompletně vymodelovaným budovám se tvůrci snažili zachovat filmu uvěřitelnost.

„I přes to množství triků byla valná většina filmu vytvořena přímo na place. Při akčních scénách jsem se maximum věcí snažil natočit reálně, i když to občas bylo na hraně,“ prozrazuje Jákl, který při režii Jana Žižky zúročil během čtyřiapadesáti natáčecích dnů i své bohaté kaskadérské zkušenosti.

„Věděli jsme, že v postprodukci můžeme hodně věcí poupravit, ale jakmile jsme mohli krev nebo cokoliv jiného mít přímo na place, šli jsme do toho,“ ujišťuje režisér.

Snímek o žoldákovi, ze kterého se zrodil husitský vojevůdce (hraje ho americký herec Ben Foster), bude do kin uveden jak v originále s titulky, tak v českém dabingu. Na tom se kromě herců na plátně podíleli Petr Lněnička, Nina Horáková, Martin Stránský, Michal Dlouhý, Václav Rašilov, Jaromír Meduna a další. Film vstoupí do českých kin 8. září.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám