Hlavní obsah

Febiofest bude, uctí Lasicu, Janžurovou a Gotta

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Filmový Febiofest na jaře zastavil koronavirus, ale nakonec se uskuteční 18. až 25. září v Praze. Jeho centrem se stane Cinema City Slovanský dům. Regionální ozvěny pak čekají Liberec, České Budějovice, Ostravu, Děčín, Beroun a Zlín.

Foto: Milan Malíček, Právo

Hana Vagnerová bude porotkyní v sekci Amnesty International.

Článek

Současná situace neumožňuje pozvat zahraniční hosty. Cenu Kristián za přínos filmu přijmou Milan Lasica a Iva Janžurová, která uvede své snímky Morgiana, Penzion pro svobodné pány nebo Ene bene. Lasica uvede Tři veterány.

Zahajovacím filmem bude dokument Olgy Malířové Špátové o Karlu Gottovi a celý festival uzavře film Pravda japonského režiséra Hirokazu Kore-edy.

V hlavní soutěži budou uvedeny filmy jako Služebníci Ivana Ostrochovského, Chvilky Beaty Parkanové, Havel Slávka Horáka nebo Hra s Jiřím Mádlem.

Febiofest má také samostatnou soutěž komedií, kde nabídne sedm artových snímků, např. Bůh existuje a jmenuje se Petrunie, film oceněný Evropským parlamentem, vítěz bombajského festivalu Opičí muž, nebo izraelská komedie Mossad!.

Herečka Hana Vagnerová, která bude na festivalu mimo jiné porotkyní, v úterý uvedla: „Hrozně si vážím toho, že jsme byla vybrána do poroty sekce Amnesty International. Jsou to filmy o lidských právech, boji za lepší život. Vnímám film jako silné médium, které kromě zábavy má přinést focus na věci, které jsou důležité, otevírat diskuzi a možná i měnit svět.“

Febiofest bude nabízet i online představení. Akreditace a přesný program najdete na www.febiofest.cz.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám