Hlavní obsah

Famufest nabídne 61 filmů, přednášky i zahraniční hosty

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Filmový Famufest proběhne 25. až 28. března v Praze v Kině Pilotů, Kině Vzlet, Kině Přítomnost a ve Svět-Hubu. Festival Filmové a televizní fakulty Akademie múzických umění v Praze uvede v jedenácti blocích celkem 61 snímků, z toho 52 soutěžních filmů v šesti kategoriích.

Foto: Profimedia.cz

Grímur Hákonarson, který přiveze film Daleko od Reykjavíku.

Článek

Letošní ročník se chce podle pořadatelů otevřít širšímu publiku. Celý program se tak snaží pojmout jako průřez tím, co za rok a půl na FAMU vzniklo.

V porotě zasedne jako předsedkyně Klára Issová a s ní Lenka Klodová, Anna Bolavá, Aleš Stuchlý a David Čeněk, sdělili pořadatelé v úterý.

Hlavním hostem Famufestu bude islandský režisér Grímur Hákonarson, který přiveze film Daleko od Reykjavíku.

Zlatého medvěda z Berlinale veze film Zlo neexistuje. Podíl na něm mají i Češi

Kultura

Novinkou je spolupráce se streamovací platformou Mall.tv, kde budou mít diváci možnost před začátkem festivalu zhlédnout vybrané filmy, které byly promítány v minulých letech, a hlasovat o nejlepším animovaném filmu, který na škole za poslední roky vznikl. Mnoho z autorů se vrací do festivalového výběru i v letošním roce a divák tak dostane jedinečnou možnost zmapovat tvůrčí proces autorů v širším časovém horizontu.

Ve vizuální koncepci se Filip Kopecký vrací k filmové alma mater formou aktualizované reprodukce stávající grafiky akademie. Festivalová znělka z dílny autorského dua Marie-Magdalena Kochová a Ludvík Otevřel pak přibližuje divákovi pocitovou atmosféru doprovázející klauzury - znělka navozuje asociace stresu, potu, sauny a ledového ochlazení.

52 filmů v soutěži

Návštěvníci letošního ročníku se mohou těšit na 52 soutěžících filmů, mezi kterými budou mít šanci vidět to nejlepší z letošní reprezentace české studentské filmové tvorby. Mezi uvedené tituly patří například krátký animovaný snímek Darji Kaščejevové Dcera, mapující komplikovaný vztah mezi otcem a dcerou, který byl ve finální pětici animovaných krátkých filmů nominovaných na Oscara. Tam neuspěl, ale získal Studentského Oscara, prestižní ocenění americké Akademie filmového umění a věd.

Film Dcera Darji Kaščejevové má cenu z festivalu Sundance

Film

Dalším z festivalových favoritů je hraný počin Jakuba Jiráska Nebát se ničeho, dotýkající se problematiky dětí a jejich vztahu k fenoménu youtuberství. Na sever Švédska nás zavede dokument Kiruna - překrásný nový svět Grety Stocklassové, předkládající divákovi obraz města, jehož část se propadá kvůli těžbě v nedalekém dole na železnou rudu. V neposlední řadě se pak mohou návštěvníci těšit na sondu do duše českého exekutora Karla, krátkometrážní drama Sto dvacet osm tisíc režiséra Ondřeje Erbana, oceněné cenou Magnesia za nejlepší studentský film roku 2018.

Festival uvede filmy v soutěžních kategoriích Nejlepší hraný film do 15 minut, Nejlepší hraný film nad 15 minut, Nejlepší dokumentární/experimentální film do 15 minut, Nejlepší dokumentární/experimentální film nad 15 minut, Nejlepší animovaný film a Nejlepší film prvního ročníku (Aramisova cena).

Proti nominaci Polanského na filmovou cenu César se protestovalo, policie použila slzný plyn

Evropa

Václav Marhoul, rovněž absolvent FAMU, divákům zprostředkuje přednášku o náročné, leč úspěšné cestě svého snímku Nabarvené ptáče.

Držitelé festivalové akreditace mají kromě volných vstupů na všechny filmové bloky přístup i na veškerý doprovodný a industry program, opening i closing party a v neposlední řadě mohou využívat širokého množství slev v partnerských podnicích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám