Hlavní obsah

Doyle z Profesionálů už zase vyšetřuje. V retro krimi z 60. let

Novinky, Stanislav Dvořák

Na Raye Doyla z Profesionálů nejde jen tak zapomenout, i když herec Martin Shaw by asi zapomněl rád. Do duší diváků se „sedmdesátkový“ akční seriál s příchutí západu, funky kytar, rychlých aut a „sklenky skotské“ zapsal už za komunismu. Stárnoucí Shaw pořád vyšetřuje zločiny, ale dnes už klidněji v retro seriálu Inspektor George Gently - každou neděli od 20.00 na Televizi Seznam.

Český trailer Inspektor George Gently

 
Článek

Martin Shaw je divadelní a filmový herec, který začínal v šedesátých letech v britském televizním seriálu Coronation Street nebo v televizním filmu Hamlet. V roce 1971 ho pak Roman Polanski obsadil do tragédie Macbeth.

Koncem 70. let se stal agentem Doylem v kultovním seriálu Profesionálové, kde vytvořil akční dvojici s Lewisem Collinsem (Bodie). Lidé si je často pletli - Doyle byl ten kudrnatý.

Zemřel představitel Bodieho ze seriálu Profesionálové

Kultura

Seriál byl nesmírně populární, ale faktem je, že Shaw už pak nemohl udělat nic, čím by Doyla překonal. Hrál sice dál, ale nedostával role ve filmech, které by se proslavily mezinárodně a mohly zastínit Profesionály.

Ve dvaasedmdesáti se Martin Shaw vrátil na televizní obrazovky v kriminálním dramatu zasazeném do Anglie 60. let. Hraje drsného, neúplatného a spravedlivého inspektora George Gentlyho, bývalého vojáka. V jeho době neexistují pouliční kamery, počítače, DNA analýza a podobné serepetičky. Inspektor musí postaru  vyslýchat svědky a občas někomu nafackovat. Seriál je pohledem do drsné éry, kdy lidé ještě osobně poznali válku a skutečnou chudobu. A uznávali úplně jiné společenské normy.

Seriál Inspektor George Gently můžete sledovat každou neděli od 20.00 na Televizi Seznam.

Reklama

Výběr článků

Načítám