Hlavní obsah

Doufám, že ČR nepůjde slovenskou cestou, říká režisérka filmu o mafiánské justici

Očista Zuzany Piussi je jedním z titulů, které uvede Mezinárodní festival dokumentárních filmů Ji.hlava (26. až 31. října). Zabývá se rozkladem justice a stavem demokracie na Slovensku.

Foto: Profimedia.cz

Zuzana Piussi

Článek

„Doufám, že ČR nepůjde slovenskou cestou,“ uvedla ve středu slovenská režisérka. Ani po výměně mnoha soudců a slovenské politické reprezentace podle ní není situace dobrá.

„Rozklad justice je jedním z důvodů, proč lidé volí antisystémové strany – s vírou, že právě ony tyto věci napraví,“ uvažuje Piussi. „Ve skutečnosti jim ale tyto strany nepomůžou. Pokud by správně fungovala justice, stát by nemohli v takové míře ovládnout oligarcha a mafiánské skupiny.“

Dalším výrazným snímkem festivalu bude Gorbačov. Ráj. Vitalij Manskij natočil portrét starce, který kdysi doslova změnil svět. Berlínská zeď padla díky Gorbačovovi, okupanti z Čech odešli díky Gorbačovovi.

Foto: Artcam

Michail Gorbačov

Gorbačov i Manskij nabízejí vlastní verzi chápání klíčových momentů pádu sovětského impéria před třiceti lety. „Pro mě je to člověk, který mi daroval nejšťastnější léta života. Možná to byla ta nejtěžší léta, co se týče životních podmínek, musel jsem v noci pracovat jako dělník, abych si ráno stoupl do fronty na mléko, které jsem ne vždy dostal, ale byly to roky naděje. A naděje je pro člověka to nejcennější, co může existovat,“ uvedl režisér v rozhovoru pro Dok.revue. Film bude po ji.hlavské premiéře uveden i v českých kinech (od 4. listopadu v distribuci Artcam Films).

Trailer filmu Gorbačov. RájVideo: ArtCam

Talentovaný herec a režisér Jiří Havelka, který nedávno sklízel úspěchy s filmem Vlastníci, přichystal do Jihlavy premiéru umělecké rekonstrukce historické události pod názvem Očitý svědek. V červnu 1945 bylo u Přerova v poválečném chaosu zabito 265 karpatských Němců, Maďarů a Slováků, většinou žen a dětí.

„Přerovský masakr je výjimečný nebývale objemným vyšetřovacím spisem,“ tvrdí Havelka. „Obludnost té popravy totiž nedovolila ji ututlat, a tak došlo k několikanásobnému vyšetřování civilním soudem i vojenskou prokuraturou. Postup vyšetřování navíc dokonale demonstruje zdejší erozi právního státu v letech 1945 až 1948.“

Natáčení jednotlivých výpovědí pro něj představovalo dost trýznivý zážitek: „V té jednoduché, ale nepříjemné situaci vyšetřovaného, který promlouvá k vyšetřujícímu – v našem případě do kamery –, začala ta krvavá akce před mýma očima doslova ožívat v celé své patologii. Najednou to nebyly protokoly, ale lidé.“

Snímek Bratrství absolventa FAMU Franceska Montagnera získal letošního Zlatého leoparda na mezinárodním filmovém festivalu v Locarnu. Dokument vypráví příběh tří bosenských bratrů-pastýřů ovcí. Sleduje jejich dospívání, péči o stádo i domácnost během let, kdy je jejich otec zavřený ve vězení za terorismus. „Chtěl jsem být co nejblíž realitě. Zároveň jsem do filmu chtěl dostat něco poetického. Něco, co by se blížilo magickému realismu,“ dodal režisér.

Festival Ji.hlava uvede téměř tři sta českých a světových filmů v soutěžních i nesoutěžních sekcích. Podrobnosti o vstupenkách a programu najdete na www.ji-hlava.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám