Hlavní obsah

Divočina v Praze. Film zachytil muflony, divočáky i volavky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Film Planeta Praha ukazuje, že metropole není jen betonová džungle. Překvapivé množství druhů zde umí přežít a prosperuje. Snímek jde do českých kin 4. srpna.

Trailer filmu Planeta Praha

 
Článek

Film režiséra Jana Hoška a producenta Radima Procházky ukazuje různé životní strategie zvířat ve velkoměstě. Jiřičky sídlí v klenbách Karlova mostu, brouk roháč si jako místo pro námluvy volí zahradní restauraci na Malé Straně, divoká prasata rejdí u výpadovky na Proseku a mravenci otrokářští loupí u svých kolegů na sídlišti v Ládví.

Vedle nich žijí muflon evropský, plch velký, roháč obecný a volavka popelavá. Ve filmu se ale také objeví třeba druhy rostlin odolávající zdánlivě nehostinnému prostředí smíchovského nádraží.

Foto: Ondřej Prosický

Nutrie říční

„Usilovali jsme o určitou vyváženost. Nechtěli jsme ve filmu například jen samé ptáky, i když se většinou točí o něco snáze, ale i savce, hmyz, obojživelníky. Vybírali jsme také typické zástupce nějaké životní strategie, která jim pomáhá přežít ve městě. Některá zvířata mají to štěstí, že na svých zvycích nemusejí skoro nic měnit, jiné druhy se zase dokážou novému prostředí velice pružně přizpůsobit. A tuhle pestrost jsme chtěli ukázat i ve filmu,“ uvedl režisér Jan Hošek.

V Praze máme stepní lokality i lesy. „Různorodost je specifikum Prahy nejen v rámci Česka, ale i celé Evropy. Málokde najdeme tak unikátní město co do rozmanitosti území. Vyskytují se zde druhy vázané na stepi, mokřady, ale i na pralesy,“ dodal odborný poradce filmu Ondřej Sedláček.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám