Hlavní obsah

Chtěl vstoupit od kláštera, ale přišla StB. Jiráský vypráví příběh z 50. let

Film Kryštof vypráví o mladíkovi, který chtěl prchnout z nedobrých rodinných poměrů a dát se na duchovní cestu. Vybral si však tu nejméně vhodnou dobu - 50. léta v komunistickém Československu.

Trailer filmu KryštofVideo: Bontonfilm

 
Článek

Komunistický režim zahájil začátkem roku 1950 brutální útok proti řádům a klášterům. Výsledkem byla jejich likvidace. Známý je případ umučeného faráře Jaroslava Toufara, ale podobných příběhů bylo více. Likvidaci předcházely zinscenované monstrprocesy, kde se řeholníkům vyčítala špionáž a další protistátní činy.

V noci na 14. dubna 1950 příslušníci Sboru národní bezpečnosti, Státní bezpečnosti a Lidových milicí obsadili přes stovku klášterů v Československu. Část mnichů utekla do zahraničí, část skončila ve vězení, v táborech nucených prací nebo u pomocných technických praporů v armádě.

Foto: Bontonfilm

Z filmu Kryštof

Kryštof režiséra Zdeňka Jiráského a scenáristy Josefa Kurze je příběhem z tohoto období. Mladík Kryštof (Mikuláš Bukovjan) utekl do kláštera před komplikovanými rodinnými vztahy. Stal se součástí skupiny, která převádí pronásledované komunistickým režimem přes hranice. Při jednom z nočních návratů z hranice je svědkem brutálního zásahu policejních složek proti skupince studentů.

V dalších rolích historického snímku hrají Alexandra Borbély, Dávid Uzsák, Luboš Veselý, Stanislav Majer, Eva Josefíková, Marek Geišberg, Ondřej Malý a Elizaveta Maximová.

„Dva roky jsme řešili základní dramaturgická východiska, necelý rok trvalo, než jsme realizovali natáčení, které skončilo asi devět měsíců od prvního dne. Potom proces pokračoval ještě více než dva roky. Postprodukci však zpomalily nepříjemné nepředvídatelné události a zejména období pandemie. Stále však věříme, že čas, který byl dopřán nám producentům a všem, kteří se pozitivně podíleli na jeho vzniku, umožnil dosáhnout ten nejlepší konečný filmový tvar z natočeného materiálu,“ dodali producenti filmu Olga Raitoralová a Marian Urban.

Snímek vstoupí do českých kin 21. října.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám