Hlavní obsah

Ceny Emmy ovládli Strážci a Schitt's Creek

Letošní, 72. ročník amerických televizních cen Emmy, který se kvůli pandemii covidu-19 uskutečnil bez osobní účasti diváků i bez červeného koberce, ovládl americký seriál Watchmen (Strážci) s 11 výhrami, včetně ceny za nejlepší minisérii.

Foto: The Television Academy and ABC Entertainment , ČTK/AP

Eugene Levy a Daniel Levy ze seriálu Schitt's Creek

Článek

Kanadský sitcom Schitt’s Creek získal devět zlatých sošek, včetně ceny za nejlepší komediální seriál. Jako nejlepší dramatický seriál vybrala americká televizní akademie Boj o moc (Succession), jehož tvůrce Jesse Armstrong využil příležitost i ke kritice amerického prezidenta Donalda Trumpa za „mizerné” zvládnutí epidemie covidu-19 ve Spojených státech.

„Nikdo nepůjde poražen domů, protože všichni už doma jsou,” zavtipkoval na začátek slavnostního večera jeho americký moderátor Jimmy Kimmel. Na kameru také ujistil diváky, že v publiku opravdu nikdo není. „Samozřejmě nemáme publikum. Toto není volební mítink MAGA, jsou to Emmy,” řekl Kimmel s odkazem na Trumpovu volební kampaň Make America Great Again (MAGA).

Někteří z oceněných i moderátor také vyzvali Američany, aby šli volit. Během přenosu se objevily i odkazy na pandemii covidu-19, v níž jsou USA nejpostiženější zemí. Například americký herec Jason Sudeikis během ohlašování výsledků kategorie komediální seriál podstoupil test na koronavirus, který mu tyčinkou stěrem z nosu udělala přímo na pódiu v ochranném obleku s rouškou a v rukavicích zdravotní sestra.

Foto: The Television Academy and ABC Entertainment , ČTK/AP

Herec Jason Sudeikis

Někteří čerství laureáti připomněli i důvody letošních protestů proti policejnímu násilí a rasové nerovnosti v USA. Například americké černošské herečky Regina Kingová, která dostala Emmy pro nejlepší herečku v hlavní roli v minisérii za seriál Watchmen (Strážci), a Uzo Adubaová, oceněná ve vedlejší roli za minisérii Mrs. America, vzdali hold černošské zdravotnici Breonně Taylorové. Tu zastřelila policie v březnu při sporném zásahu v jejím bytě.

Foto: The Television Academy and ABC Entertainment , ČTK/AP

Uzo Adubaová

Ceny Emmy se letos přebíraly virtuálně a jejich držitelé za ně děkovali přes internet z gaučů a křesel svých bytů, ale například tvůrci sitcomu Schitt’s Creek sledovali udílení společně v rouškách v salonku v Torontu. Ceremoniál se tak podle AP de facto konal na 130 místech v desítce zemí.

Foto: The Television Academy and ABC Entertainment , ČTK/AP

Regina Kingová ze seriálu Strážci

Na jevišti v hale v Los Angeles, odkud se ceremonie přenášela v přímém přenosu, se objevilo jen několik celebrit, které vyhlašovaly vítěze. Jako první to udělala herečka Jennifer Anistonová, která virtuálně předala cenu za nejlepší herečku v komediální sérii Catherine O'Haraové. Za sitcom o zkrachovalé zámožné rodině nucené přestěhovat se do zapadlého městečka Schitt's Creek dostali cenu i jeho tvůrci otec a syn Eugene a Daniel Levyové za hlavní a vedlejší mužskou roli.

Ceny Emmy za kreativní umění se udílely už minulý týden. Nominovaný byl v kategorii nejlepší střih zvuku pro seriál nebo komedii v hrané televizní tvorbě i český zvukař Juraj Mravec, a to jako člen zvukařského týmu další řady životopisného seriálu Koruna (The Crown). Cenu v této kategorii ale nakonec získal tým zvukařů mysteriózního seriálu Stranger Things.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám