Hlavní obsah

Boj proti hidžábu, Ukrajina i René. Začíná Jeden svět

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Praze začíná 24. ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět, který připomíná více než aktuální témata - svoboda a demokracie nejsou zadarmo a mohou být velice křehké.

Foto: 4press

René se vrací ve filmu René – Vězeň svobody.

Článek

Festival nabídne 80 dokumentů a 6 snímků ve virtuální realitě. Ve spolupráci s Institutem dokumentárního filmu podpoří i filmaře a filmařky na Ukrajině speciálně přidanými projekcemi.

„Festival zahájí polský film režiséra Kacpera Lisowského Soudci pod tlakem, který skrze upřímné a odvážné výpovědi protagonistů a protagonistek představuje současný stav polského soudnictví. Snímek zachycuje, jak rychle mohou být cesty svobody nezávislého soudnictví ovlivněny vládní stranou a čemu čelí ti, kdo se proti tomu ohrazují. Snímek, který zachycuje strmý pád nezávislého soudnictví v zemi, která je naším sousedem a členem Evropské unie, je důkazem toho, že svobodou si nemůžeme být nikdy jistí,“ řekla mluvčí festivalu Nikola Páleníčková.

Dokument uvede na zahájení festivalu v Pražské křižovatce delegace složená nejen z tvůrců, ale především z těch, kdo ve filmu nátlakům čelí. Jedním z nich je i soudce Igor Tuleya. Na debatu s tvůrci a protagonisty se diváci a divačky mohou těšit i na zahajovací projekci pro veřejnost v kině Lucerna nebo v rámci Mluvícího kina.

Zelenskyj a Ukrajinka Kunisová. Oscary by letos mohly být zvláštní

Film

„Téma letošního festivalu Jeden svět „Cesty svobody“ reflektuje i letošní hlavní tematická kategorie s týmž názvem. Ta představí dokumenty ze zemí s nedemokratickými režimy z oblastí, kde jsou potlačována práva menšin. Snímky reflektují důležité společenské otřesy, k nimž v těchto zemích v současnosti dochází, a nechávají promlouvat lidi, kteří jsou nuceni se s nimi vyrovnávat. Diváci a divačky se v této kategorii mohou těšit například na dokument o TV Dožď Zatracená práce režisérky Very Krichevskayi, která do Prahy snímek přijede uvést, nebo snímek Hlas režisérky Nadzeyi Zaitsavy o tom, jak mohou protivládní protesty v Bělorusku převrátit život člověku vzhůru nohama,“ dodala Páleníčková.

Filmy se utkají o ceny v České soutěži, Mezinárodní soutěži a v soutěži Máte právo vědět.

Na programu je třeba český René: Vězeň svobody, vietnamské Děti mlhy filmařky Hà Lệ Diễm o mladé hmongské dívce, která se odmítá podvolit tradičnímu unášení nevěst, jež místní dívky připravuje o možnost rozhodovat o svém životě, či snímek Nahid Persson o íránské aktivistce Masíh Alínežád Buď můj hlas, která bojuje proti nošení hidžábu.

Reklama

Výběr článků

Načítám