Hlavní obsah

Black Widow neuvidíme dřív, než otevřou americká kina

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Co bude s celým filmovým průmyslem ještě dlouho poté, co skončí všechna opatření v souvislosti s pandemií koronaviru, je doslova a do písmene ve hvězdách. Nejde totiž zdaleka jen o to, že jsou kina zavřená teď, byť to samozřejmě postihuje velmi drasticky všechny producenty, distributory i další pracovníky v oboru.

Foto: Falcon

Na Scarlett Johanssonovou v Black Widow si ještě dlouho počkáme.

Článek

„Když se objem ukazatelů sečte podle loňských výnosů, jde jen pro distributory o ztrátu více než dvě stě milionů měsíčně,“ řekl Právu ředitel distribuční společnosti Falcon Jan Bradáč.

„Nezbývá než čekat a podobně jako ostatní lidé v kultuře vyjádřit směrem ke státu, co se nám děje. Ředitelka Státního fondu kinematografie Helena Bezděk Fraňková nás vyzvala, abychom se jako Unie filmových distributorů pokusili charakterizovat celou situaci, odhadnout, kolik to bude všechno stát. Je totiž třeba, aby se i nad tím představitelé státu zamysleli a pomohli nám. Zatím řešili OSVČ, tam je to čitelné, ale pro nás, zaměstnavatele v oboru, kde se veškerá práce zastavila, to zatím jasné není, čekáme na prováděcí předpis, abychom věděli, jak bude podpora fungovat. Až mi to trošku připomíná chaotickou situaci s materiálem pro zdravotníky v první linii,“ řekl Bradáč.

Dodal, že ani otevření kin nelze v tuto chvíli předvídat: „Jisté je jen to, že nemůžeme otevřít dřív než školy, aby se nestalo to, co na začátku, když se zavřely školy a děti se přestěhovaly houfně do obchodních center.“

Zdálo by se, že až se kinosály otevřou, vtrhnou do nich naráz všechny pozastavené filmy včetně například Black Widow se Scarlett Johanssonovou v titulní roli a diváci prahnoucí po očekávaných hitech vezmou kina útokem. Takový optimismus je však mylný.

„Osobně bych se na ten přetlak nesmírně těšil, ale bohužel, až kina otevřou, pravděpodobně v nich nebudeme mít kromě českých filmů a nezávislých z Evropy co hrát. Například velká americká studia, v nichž klíčové distribuční tituly vznikají, budou držet své filmy pod zámkem, dokud nebude možné pustit je v Severní Americe. Kdyby se totiž hrály nejdřív v Evropě, vrhnou se na ně piráti, pustí je na internet a studia přijdou o americké tržby.

Jenže v USA mají s pandemií na Evropu ztrátu minimálně jeden měsíc. A protože americké filmy tvoří dvě třetiny našich výnosů, bude to po zavření kin už druhá velká rána pro českou kinematografii,“ řekl Bradáč a přidal ještě třetí.

„Vzhledem k tomu, že se teď nic netočí a nevíme, jak dlouho to bude v USA trvat, lze předpokládat, že další citelná díra nastoupí příští rok na jaře a v létě. Dostáváme zkrátka obchodní a lidskou lekci, jakou jsme vůbec nečekali. A nebýt toho, že za sebou máme nejúspěšnější ekonomické období za dlouhou řadu let, nepřežijeme ani týden,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám