Hlavní obsah

Berlinale tleskalo filmu Agnieszky Hollandové Šarlatán

Právo, Věra Míšková

Červený koberec včerejšího večera na Berlinale patřil tvůrcům a hercům filmu Šarlatán, který podle scénáře Marka Epsteina natočila polská režisérka Agnieszka Hollandová s Ivanem a Josefem Trojanovými a slovenským hercem Jurajem Lojem v hlavních rolích.

Trailer filmu ŠarlatánVideo: CinemArt

 
Článek

Bouřlivý aplaus plně obsazené tiskové konference přivítal po novinářské projekci především Hollandovou, ale i otce a syna Trojanovy, kteří hrají léčitele Jana Mikoláška.

„Když jsem dostala scénář, připadalo mi, že je to opravdu dobrý příběh, který zároveň líčí skutečnou osobnost,“ řekla Hollandová. „A zajímavé je, že během příprav jsme si mysleli, že Mikolášek je neznámá osoba. Koneckonců po věznění už neléčil a dost se na něj zapomnělo. Ale jakmile jsme o filmu začali mluvit, lidé se hlásili, že o něm vědí. Nakonec skoro každý v našem týmu znal někoho, koho vyléčil. Pak jsme poznali řadu českých léčitelů a zjistili jsme, že jsou jako jeho děti. Léčí v duchu jeho odkazu a vynesli ho znovu do povědomí.“

„V Šarlatánovi je možné najít spoustu věcí, ale pro mě je důležité poselství, že bychom měli důvěřovat přírodě, chránit ji, respektovat jinakost a odlišnost a měli bychom všemi způsoby zabránit vzniku nových totalitních režimů,“ řekl Ivan Trojan. Josef Trojan se mezinárodnímu tisku představil jako začínající devatenáctiletý herec. „Když přišla ta nabídka, vyrazilo mi to dech a mám ho vyražený pořád. Práce s Agnieszkou je nádherná, má velmi atypický přístup k hercům, jako kdyby všechny profese na place objímala, na všech jí velmi záleží,“ řekl.

Jeho otec pak ještě dodal, že nevěděl, že se jeho syn přihlásil na casting. Ale když se to dozvěděla režisérka, rozhodla se, že tím vyřeší problém podoby jednoho člověka v různém věku.

„Byl jsem z toho samozřejmě trochu nervózní, ale když jsem se byl tajně podívat, jak Pepa točí, chvilku jsem měl pocit, že jsem na tom monitoru já. A hrozně se mi ulevilo, že tato Agnieszčina genetická volba byla správná,“ sdělil.

V českých kinech bude mít Šarlatán premiéru 26. března.

Režisérky i ženská témata ovládly festival Berlinale

Film

Reklama

Výběr článků

Načítám