Hlavní obsah

Ústecký festival v atomovém bunkru. Budou i úchylné filmy, slibuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve dnech 28. září až 4. října proběhne festival Elbe Dock v Ústí nad Labem a částečně v německých Drážďanech. Umění pronikne do rozlehlého atomového bunkru i do běžných kinosálů.

Foto: Elbe Dock

Elbe Dock oživí ústecký region.

Článek

Festival upozorňuje na specifika regionu už názvem Elbe Dock (Elbe je německy Labe, Dock je loděnice). Vedle filmů nabídne výstavy, koncerty, diskuze a vzdělávací panely.

„Ústeckého genia loci využije festival zejména v tříkilometrových katakombách protiatomového krytu civilní obrany, které oživí řada site-specific instalací renomovaných i nastupujících umělců pohybujících se v oblasti light designu, audiovizuálního umění, scénografie a sound artu (mezi nimi hudebník Oliver Torr či světelná designérka Eliška Kociánová). Kromě nich se v jedinečných kulisách odehraje i série projekcí klíčových děl německého expresionismu. Atmosféru bunkru bude možné zažít i na komentované prohlídce, kterou povede buditel a literát Ladislav Čumba,“ sdělil za Elbe Dock Viktor Palák.

Propojení české a německé kultury a podpora středoevropského dialogu v oblasti audiovizuální tvorby je jedním z cílů festivalu a zasazení do ústeckého regionu vytváří ojedinělou atmosféru pro přespolní návštěvníky festivalu. Elbe Dock se věnuje i podivným a úchylným filmům na pomezí hororu, komedie a braku pro ty nejotrlejší diváky v nesoutěžní sekci Současný německý otrlec.

Sudetský tulák. Fresky ze zmizelého Doupova zachraňovali pod hlavněmi sovětských tanků

Kultura

Soutěžní sekce chystá výběr domácích dokumentů, ze kterých vzejde vítěz tradiční Ceny Pavla Kouteckého. Sekce zahraničních debutů nabízí hrané tituly i dokumenty, třeba první část projektu DAU. Nataša, jednoho z nejprovokativnějších titulů poslední doby, či komorní gruzínský dokument o obchodování se stromy Zkrocení přírody. Mezi debuty patří i Spielbergovy Čelisti, nemainstreamový horor Uteč Jordana Peela nebo komediální horor kanadského tvůrce Bruce LaBruce Otto aneb mrtvoly, ožijte.

„Tento rok je pro nás klíčový, poprvé se věnujeme hraným i dokumentárním filmům. Pustíme vedle sebe Stevena Spielberga i odvážný projekt DAU. Nataša. Oživíme bunkr a vyzkoušíme limity tříkilometrového bunkru plného umění i divných a úchylných filmů na téma Neboj!/Keine Angst!. Program tak definuje Ústí a Ústí definovalo program,“ dodal ředitel festivalu Filip Kršiak.

Další podrobnosti najdete na www.elbedock.cz.

Sudetenquell. Oficiální minerálka SS pocházela ze zapadlé vísky v Čechách

Kultura

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Výběr článků

Načítám