Hlavní obsah

Radost publika z vystoupení The Killers nezabil na Colours ani déšť

Právo, Tomáš S. Polívka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtvrtečnímu programu festivalu Colours Of Ostrava dominovaly indie rockové kytarovky, vedle amerických The Killers nadchli skotští Franz Ferdinand. Zazářila ovšem také japonská pianistka Hiromi, která vystřihla jako poctu pozorným divákům citaci ze Smetanovy Vltavy.

Foto: Vladimír Pryček, ČTK

Skotská kapela Franz Ferdinand ve čtvrtek hrála na Colours of Ostrava.

Článek

Nepříznivá předpověď počasí, která se naplnila právě během vystoupení hlavních hvězd, nijak negativně neovlivnila druhý festivalový den. Když už se fanoušci těšili na covidem odkládaný koncert The Killers dva roky, nemohl jim pouhý déšť zkazit náladu. Areál se čtyřicetitisícovou kapacitou byl stejně plný jako během prosluněné středy.

Na téma pandemií vynucené proluky zpěvák Brandon Flowers zažertoval, že oni teď s The Killers nakazí publikum „mírem, láskou a rock’n’rollem“. Schopností vyvolat správný tlak potvrdila kapela pověst mistrů velkých pódií. Jde cestou rozšířené koncertní sestavy se sezpívanými sboristkami a využitím prvků funky a taneční hudby, které výborně zabírají právě na festivalových scénách. Aniž by přitom zapíraly indie rockové kořeny.

Skotští Franz Ferdinand působili ještě přesvědčivěji. A navíc stejně energicky jako kdysi na festivalu Love Planet 2006. Asi mají dar nestárnout. Jejich zpěvák a kytarista Alex Kapranos dojatě poděkoval divákům, že si „užívají muziku kapely bez ohledu na průtrž mračen, jako kdyby to bylo u nás v Glasgowě“. A kapela poctivě vrátila veškerou energii, kterou dostala z publika.

Zaslouženou pozornost získala také americká písničkářka Phoebe Bridgersová, která vnáší do indie rocku dívčí citovost.

Čtvrtečním hudebním vrcholem se stalo vystoupení japonské pianistky Hiromi. Posun Colours o dva roky v jejím případě vlastně představoval klad. V době izolace totiž složila mimořádně silnou The Silver Lining Suite. Suitu o nejistotě a naději, kterou zahrála spolu se smyčcovým kvartetem. V Ostravě do ní vložila i nápaditě zjazzovanou, euforickou citaci ze Smetanovy Vltavy. Strhujícím výkonem, ve kterém typicky spojila svoji živelnost a hravost s virtuozitou, si v nabité vnitřní scéně divadla Gong vysloužila opakované ovace ve stoje.

Na Colours pochopitelně nejsou přehlíženi ani domácí interpreti. S davem před hlavní scénou si skvěle poradil i Kapitán Demo. S obvyklou nadsázkou se otázal: „Myslí si tu někdo o sobě, že je úplně normální?“ Po bouřlivé odpovědi „ne“ pak mezi hity ADHD či Zlatíčka přesvědčil diváky, ať udělají čelem vzad nebo si sundají botu. Dobře se bavily obě strany.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám