Hlavní obsah

Zpěvačka Katarína Knechtová: Všichni jsme vlastně feťáci

Právo, Jaroslav Špulák

Slovenská zpěvačka Katarína Knechtová vydala v pondělí album Premeny. Jsou na něm některé její písničky v nových aranžích pro kapelu a malý orchestr. České publikum je bude moci naživo slyšet v únoru 2017 na velkém koncertě v pražské Hybernii.

Foto: Lucie Levá

Katarína Knechtová vystoupí v února 2017 v pražské Hybernii.

Článek

„Koncept alba Premeny vznikl v době, kdy jsem se chystala vyjet na turné k předešlé desce Prežijú len milenci. Pracovalo na ní více producentů a písně jsou kvůli tomu zvukově odlišné. Oslovila jsem aranžéra Adama Kuruce a požádala ho, aby mi je pomohl pro turné přearanžovat. Když mi poslal svou představu o aranži pro písničku Slnečná balada, vyrazilo mi to dech. Pochopila jsem, že jsem našla člověka, se kterým bych chtěla spolupracovat,“ vysvětlila Právu Knechtová.

Kuruc tedy připravil aranže písniček pro turné a jakmile bylo po něm, vešla Knechtová do studia a s kapelou a malým orchestrem nové verze nahráli.

„Všechny písničky na albu Premeny jsem napsala já. Některé vznikly už v době, kdy jsem byla zpěvačkou skupiny Peha,“ vzpomíná Knechtová. „Nechtěli jsme si hrát na velký orchestr a velké aranže, na to mám ještě čas. Na Premenách hraje kapela s malým orchestrem a výsledkem jsou vkusně předělané skladby s takovou zvláštní sílou.“

Foto: Lucie Levá

Katarína Knechtová připravila pro své písně nové aranže.

Písničky pro nové aranže vybírala Knechtová velmi pozorně. Tvrdí, že ne všem by se nový hudební kabát hodil, a některým by prý dokonce ublížil. „Například skladba Za tebou patří k těm, u nichž nemá smysl nic přidávat ani ubírat. Je nejlepší taková, jaká je,“ usmála se.

Jako bonus je na desce nová písnička FEA, ke které Knechtová natočila videoklip. Učinila tak v New Yorku. „Na mě to je to dost intenzivní město. Ale pro účel klipu se hodilo, protože ta písnička má na desce trochu jiný zvuk a pomyslně odděluje to staré od nového. New York je pro mě nové prostředí, navíc je velice fotogenický. Ani se nedivím, že se v něm natáčí tolik filmů,“ konstatovala.

„Název FEA je zkratka fenyletylaminu. Je to hormon, který produkuje lidské tělo, když je zamilované. Působí vlastně jako droga, jelikož složením připomíná opiáty. A stejně tak se chová. My všichni jsme vlastně trochu feťáci. Pod vlivem hormonů dokážeme cítit a dělat neuvěřitelné věci. Zažil to určitě každý,“ dodala k obsahu nové skladby Knechtová.

Počátkem listopadu absolvuje slovenské turné. Má ale i další plán. „Mým cílem je učit se hrát na kytaru. Možná budu někdy v budoucnu chtít nahrát dobré rockové album, a k tomu bude schopnost hrát na kytaru důležitá,“ naznačila na závěr.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám