Hlavní obsah

Zornův maraton nabídne plejádu hvězd

Právo, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Bagatelles Marathon, se kterým přijede do Prahy 20. června americký saxofonista a skladatel John Zorn, nabídne celou plejádu předních představitelů scény newyorského downtownu, muzikanty, výjimečné sólisty a skladatele, jako je varhaník John Medeski, i skvělé sidemany jako kontrabasistu Grega Cohena doprovázejícího Toma Waitse nebo nové hvězdy v čele kytaristkou Mary Halvorsonovou.

Foto: PMP

John Zorn

Článek

Během pěti hodin se na pódiu vystřídá 14 souborů a sólistů, jako jsou experimentátorka Ikue Mori, která začínala jako bubenice no wave skupiny D.N.A. , trumpetista Peter Evans a pianista Craig Taborn. Všichni budou hrát kompozice Johna Zorna ze sbírky Bagatelles, která zahrnuje 300 skladeb napsaných na jaře 2015.

Ve dvou souborech se představí i jejich autor. John Zorn bude na úvod hrát na saxofon v jazzovém kvartetu Masada, s nímž se v Praze představil i na počátku nového tisíciletí. Závěr patří jeho dalšímu souboru Asmodoeus, kde bude v roli dirigenta.

V obou jsou vynikající muzikanti. V Masadě hraje na trubku Dave Douglas, jehož služeb využili i Uri Caine nebo Anthony Braxton či Myra Melford, ale také Suzanne Vega a Sean Lennon. Za bicí usedne Joey Baron který kromě jazzmanů Uriho Caina a Johna Abercombrieho či Billa Frisella doprovázel na albu Outside i Davida Bowieho. Basistou je Greg Cohen, který doprovázel Laurii Andersonovou, Mariannu Faithfullovou, Davida Byrna a hlavně Toma Waitse. S tím hrál i kytarista Marc Ribot, který se v Praze představí s Asmodeem. V Asmodeovi se basy chopil Trevor Dunn známý z kapel Mika Pattona Fantomas a Mr Bungle i od Melvins.

Ve dvou kapelách se také objeví pianista a varhaník John Medeski, známý z groovového tria Medeski, Martin & Wood. Za varhanami se představí se svým triem, na piano bude hrát v Nova Quartetu. Tam za bicí usedne opět Joey Baron a k vibrafonu se postaví Kenny Wollesen, který hraje v Sexmob a doprovázel Myru Melfordovou, Davida Byrna i Billa Frisella či Johna Scofielda nebo Rudyho Linku. V Praze se představí i jako bubeník, a to v triu pianisty Briana Marselly a v kvartetu klavíristy Krise Davise.

Jen málokdy se na pódiu během jednoho večer vystřídá taková plejáda vynikajících muzikantů, z nichž mnozí jsou sami hvězdami. John Zorn si dokáže vybrat nejen spoluhráče, ale i interprety svých kompozic.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám