Hlavní obsah

Zorn nabídne na maratónu Bagatelles špičku avantgardy

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Americký skladatel a saxofonista John Zorn vystoupí v 20. června v pražském Foru Karlín. Do České republiky se vrací po více než osmnácti letech. Přijede s Bagatelles Marathonem, kdy se během čtyř hodin na pódiu vystřídá čtrnáct souborů, které budou hrát padesát Zornových skladeb.

Foto: PMP

John Zorn

Článek

Ve dvou skupinách se představí i autor. Zorn zahraje v úvodní kultovní Masadě, s níž vystoupil v roce 2000 v divadle Archa, kde s ním hraje trumpetista Dave Douglas, kontrabasista Greg Cohen a bubeník Joey Baron. Znovu se objeví na konci maratónu ve skupině Asmodeus, kde s ním hraje kytarista Marc Ribot, jenž nedávno v Praze hrál se svým triem Ceramic Dog, a baskytarista Trevor Dunn. Mezi nimi vystoupí například varhaník John Medeski se svým triem, který bude hrát na piano v Nova Quartetu s bubeníkem Joeyem Baronem a kontrabasistou Trevorem Dunnem a vibrafonistou Kennym Wollensem. Dále zahraje například duo klavíristky Sylvie Courvoisierové s houslistou Markem Feldmanem či elektronický mág Ikue Mori.

Zorn patří k největším postavám současné hudby, začínal koncem sedmdesátých letech v newyorském downtownu na scéně no wave, ale záhy ji překročil. Věnoval se i free jazzu, svébytným interpretacím filmové hudby, kterou hrál s Naked City, v Painkiller spolupracoval s členy grindcorových Napalm Death a také skládal vážnou hudbu, kterou interpretoval i známý smyčcový Kronos Quartet.

Pod vlastním jménem Zorn narozený v roce 1953 natočil a vydal přes sto CD, V roce 1995 založil vydavatelství Tzadik, ve kterém vydal více než 700 nahrávek ať už vlastních souborů, nebo spřízněných. Vede i uměleckou scénu v East Village The Stone, kde od roku 2005 proběhlo přes 5000 koncertů.

Reklama

Výběr článků

Načítám