Hlavní obsah

Život Jiřího Suchého ve fotografii

Právo, míš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Profesní dráhu a částečně i soukromý život kabaretiéra, hudebníka, grafika a textaře Jiřího Suchého připomíná výstava fotografií a plakátů ve Středočeském muzeu v Roztokách u Prahy. Představuje ho jako činorodou osobnost stojící i za řadou projektů knižních i filmových a díky souboru soukromých snímků umožňuje alespoň částečně nahlédnout také do jeho dětství a osobního života.

Foto: archiv Jiřího Suchého

Fotografie z dětství

Článek

Vedle fotografií z rodinného archivu se na výstavě prezentuje práce řady fotografů i umělců, kteří se Suchým úzce spolupracovali nebo se podíleli na tvorbě vizuálního stylu divadla Semafor, který spoluutvářela rovněž originální plakátová tvorba.

Patřily mezi ně osobnosti jako Ivan Englich, Jan Lukas, Petr Sankot, Jaroslav Skála, Josef Burjanek, Otto Dlabola, Vlasta Gronská, Michal Tůma, Jan Bejšovec, Taras Kuščynskyj, Jiří Šmíd, Miloš Smiedberger, Dušan Dostál, Jiří Kovanic, Josef Janoušek, Roman Vácha, Milan Wágner, Václav Holič, Karel Vilgus, Vilém Sochůrek, Václav Požárek a Zdeněk Mézl, Milan Kopřiva, Jan Pohribný či výtvarnice a manželka Běla Suchá, mimo jiné rovněž autorka kostýmů a scénických výprav.

Něžný básník Jiří Suchý slaví devadesát

Kultura

V posledních letech zaznamenává neopakovatelnou divadelní atmosféru zejména Irena Zlámalová, která podobně jako ostatní stojí za jedinečnými uměleckými i dobovými dokumenty připomínajícími člověka, jenž dokázal ovlivnit nejednu generaci svým svébytným viděním, smyslem pro hravost a vtip i poetizaci okolního světa.

Výstava Jiří Suchý objektivem českých fotografů potrvá až do 23. ledna 2022.

Reklama

Výběr článků

Načítám