Hlavní obsah

Zemřela Marie Fredrikssonová, zpěvačka skupiny Roxette

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Boj s rakovinou prohrála švédská zpěvačka Marie Fredrikssonová, původním jménem Gun-Marie Fredrikssonová, napsal server týdeníku Focus. Bylo jí 61 let. Proslula především ve skupině Roxette, kterou založila spolu s Perem Gesslem v roce 1986.

Marie Fredrikssonová v klipu písně Listen To Your Heart

 
Článek

„S velkým zármutkem musíme oznámit, že nás opustila naše velká a všemi milovaná umělkyně,“ oznámila zpěvaččina manažerka Marie Dimbergová. Zpěvačka v pondělí ráno podlehla svému onemocnění.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Marie Fredrikssonová na koncertě Roxette v roce 2015 v Praze

Začínala v kapele Strul, kterou vedl její tehdejší přítel. Jejího talentu si povšimli v polovině 80. let zpěváci Per Gessle a Lasse Lindbom. Přesvědčili ji, aby zahájila sólovou kariéru. Po jejich nátlaku Marie natočila své první sólové album Het vind, které produkoval Lindbom.

Roku 1986 vydala druhé sóloalbum Den sjunde vågen, které z ní učinilo jednu z nejznámějších zpěvaček ve Švédsku.

Hity Roxette zabalené do obav

Kultura

V roce 1986 založila spolu s Gesslem kapelu, které dali jméno Roxette. Úspěch přišel o tři roky později, když nahráli superhit The Look, který zaznamenal mimořádný mezinárodní úspěch a vytvořil z Roxette jedny z nejznámějších švédských umělců ve světě.

Popularitu Roxette, zejména v USA, umocnil hit It Must Have Been Love k filmu Pretty Woman s Julií Robertsovou a Richardem Gerem v hlavních rolích.

Roku 2002 se zpěvačce obrátil život vzhůru nohama. Lékaři jí objevili zhoubný mozkový nádor. Podstoupila operaci, sérii chemoterapií a radioterapií a náročnou rekonvalescenci. Učila se znova číst, psát, počítat. Údajně oslepla na pravé oko. Dva roky se vyhýbala vystupování na veřejnosti.

O tři roky později oznámila, že rakovinu porazila a chce se vrátit k hudbě. Učinila tak dvěma sólovými deskami, její první anglickou The Change a švédsky zpívanou deskou cover verzí Min Bäste Vän. Roku 2009 obnovila spolupráci s Perem Gesslem.

Roxette vystoupili jako hlavní hvězdy turné Night of the Proms se symfonickým orchestrem v projektu spojujícím populární a vážnou hudbu. Mimořádný zájem publika je přiměl k regulérnímu comebacku a vydání nového studiového alba Charm School roku 2011. Následovalo úspěšné světové turné v letech 2011–2012, kdy vystoupili také ve vyprodaných halách v Praze a Ostravě.

Před třemi lety se jí ale onemocnění vrátilo a lékaři zpěvačce zakázali koncertovat. V dubnu roku 2016 skupina zrušila všechna svá vystoupení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám