Hlavní obsah

Zemřela Jane Russellová z filmu Páni mají radši blondýnky

Novinky, Stanislav Dvořák

V padesátých letech byla tato herečka sex symbolem, s Marylin Monroe hrála v Páni mají radši blondýnky a patřila k typickým americkým pin-up girls (dívky plných tvarů, jejichž plakáty visívaly v pánských šatnách, kasárnách apod.) V pondělí zemřela ve věku 89 let.

Foto: Profimedia.cz

Jane Russellová

Článek

Herečka se poprvé objevila ve čtyřicátých letech ve filmu The Outlaw (Psanec), našel si ji a prosadil miliardář Howard Hughes. K dalším známějším filmům její kariéry patří The Paleface (Bledá tvář) a Gentlemen Prefer Blondes (Páni mají radši blondýnky). V šedesátých letech šla ale rychle dolů, jednak se svět filmu radikálně měnil a jednak už stárla.

"Proč jsem odešla z filmu? Protože jsem stárla. V té době jste prostě nemohla pokračovat, pokud vám bylo přes třicet," řekla v jednom rozhovoru před dvanácti lety.

Herečka během svého života adoptovala tři děti a založila organizaci World Adoption International Agency, která pomohla adoptovat desetitisíce dalších.

Zemřela v pondělí v Kalifornii. "Vždycky říkávala, že zemře v sedle - nebude sedět doma, aby se z ní stala stará bába. A přesně to udělala, umřela v sedle," řekla médiím její snacha Etta Waterfieldová, podle níž byla velmi aktivní až do posledních týdnů.

Reklama

Výběr článků

Načítám