Hlavní obsah

Zemřela herečka Libuše Billová, hlas Gábi ze seriálu Smolíkovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Herečka Libuše Billová, která strávila většinu své kariéry v Městském divadle Brno, ve středu zemřela, bylo jí 87 let. Spolupracovala také s televizí a rozhlasem, získala Cenu Františka Filipovského za celoživotní mistrovství v dabingu. O jejím úmrtí ČTK informovala mluvčí divadla Kateřina Vižďová.

Foto: Městské divadlo Brno

Libuše Billová

Článek

Billová pocházela z hudební rodiny. Vystudovala herectví na JAMU v ročníku s Ladislavem Lakomým či Josefem Somrem. Začínala v Těšínském divadle, ale v roce 1958 se vrátila do Brna a zahájila angažmá v Divadle bratří Mrštíků, dnešním Městském divadle Brno, kterému pak už zůstala věrná.

Hrála titulní roli v Maryše, ztvárnila hraběnku v Evženu Oněginovi, později třeba Lorraine v Mámení mysli Sama Sheparda nebo Hortensii v muzikálu Zorba.

S Městským divadlem Brno se rozloučila v roce 2007 rolí převorky kláštera v muzikálové baladě Markéta Lazarová. Dabovala například Gábi z maďarského animovaného seriálu Smolíkovi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám