Hlavní obsah

Zemřel Zygmunt Bauman. Vysvětlil, co se děje s moderní společností

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Leeds

Ve věku jedenadevadesáti let zemřel jeden z nejvýznamnějších sociologů a filozofů dvacátého století Zygmunt Baumann. Levicově smýšlející myslitel polského původu zavedl pojem tekutá modernita a proslul svými studiemi o holokaustu, konzumerismu a globalizaci.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Ve věku 91 let zemřel 9. ledna polský sociolog Zygmunt Bauman. Jeden z nejuznávanějších sociálních vědců 20. století žil posledních 40 let v Británii.

Článek

Bauman, který posledních čtyřicet let žil ve Spojeném království, zemřel ve svém domě v anglickém Leedsu obklopen rodinou. Podle agentury AP o tom informovala jeho životní družka Aleksandra Kaniaová

„Drazí, Zygmunt odplynul do tekuté věčnosti dnes 9. ledna 2017. Rozloučila jsem se s ním v domě v Leedsu v nejbližším rodinném kruhu," sdělila médiím Kaniaová v narážce na zřejmě nejznámější Baumanův sociologický koncept ”tekuté modernity".

Pojmem tekutá modernita Bauman poprvé charakterizoval změny soudobé společnosti. Přesněji silně individualizované, konzumní a globalizované tendence společnosti, která pozbývá nebo již postrádá pevné základy modernity.

Spolupracovník kontrarozvědky

V Polsku je Bauman podle AP kontroverzní postavou. V roce 2006 jeden z tamních historiků předložil dokumenty, které prokázaly, že Bauman v letech 1945 až 1953 spolupracovat s polskou vojenskou kontrarozvědkou. Deník Gazeta Wyborcza ale podotkl, že se tím Bauman nikdy netajil. Sám tvrdil, že vykonával pouze administrativní činnost.

Zygmunt Baumann se narodil 19. listopadu roku 1925 v Poznani do polsko-židovské rodiny, která trpěla chudobou a byla vystavena otevřenému antisemitismu. Tyto prožitky Baumana inspirovaly k jeho celoživotní víře v toleranci a sociální spravedlnost.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám