Hlavní obsah

Zemřel Stanley Donen, režisér Zpívání v dešti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Zemřel Stanley Donen, někdejší tanečník a režisér nejznámějších hollywoodských muzikálů, jakými jsou například Zpívání v dešti. Bylo mu 94 let, napsala agentura DPA.

Foto: Sam Mircovich, Reuters

Stanley Donen získal v roce 1989 Oscara za celoživotní dílo.

Článek

Donen se začal věnovat, tanci když viděl Ginger Rogersovou a Fred Astaira tančit ve filmu Letíme do Ria (1933). V šestnácti letech dokončil střední školu a odjel do New Yorku, kde byl obsazen v muzikálu Přítel Joey. Hlavní roli v něm ztvárnil Gene Kelly, který se s Donenem rychle spřátelil a začali spolu vymýšlet choreografii k jinému muzikálu.

Muzikál Zpívání v dešti režíroval s Genem Kellym. K jeho dalším muzikálům patří Sedm nevěst pro sedm bratrů (1954) a Ve městě (1949). Celkem Donen režíroval více než dvě desítky filmů.

Za svůj život se pětkrát oženil. Jeho první manželka si po rozvodu vzala Kellyho. Další z Donenových žen byla herečka Yvette Mimieuxová. Později udržoval režisér dlouhodobý vztah se scénáristkou a režisérkou Elaine Mayovou.

Reklama

Výběr článků

Načítám