Hlavní obsah

Zemřel režisér Texaského masakru motorovou pilou

Hollywood
Aktualizováno

V Kalifornii zemřel ve věku 74 let Tobe Hooper, režisér hororových filmů Texaský masakr motorovou pilou či Poltergeist. Oznámil to na svém webu americký filmový časopis Variety. Příčiny a okolnosti smrti ještě nejsou známy.

Trailer k filmu Texaský masakr motorovou pilou (1974)

 
Článek

Texaský masakr motorovou pilou, natočený v roce 1974 za necelých 300 tisíc dolarů (asi 6,5 miliónu korun), podle filmových kritiků kompletně změnil chápání hororu a časem se z něj stal kultovní film.

Film o kanibalovi, který loví své oběti v masce sešité z lidských kůží a s motorovou pilou v ruce, byl inspirovaný skutečnými událostmi, které v padesátých letech otřásly Wisconsinem, kde řádil vrah jménem Ed Gain. Policie ho podezírala z kanibalismu a série vražd, prokázala mu ale pouhé dvě.

Hooperův snímek byl sice kvůli násilí v několika zemích zakázán, přesto se stal jedním z nejziskovějších nezávislých snímků, natočených v 70. letech v USA.

Točil i nákladnější snímky

Díky tomuto kasovnímu trháku se mohl režisér věnovat natáčení nákladnějších filmů. Mezi nimi je například snímek Prokletí Salemu podle předlohy Stephena Kinga. Je považován za nejlepší filmovou adaptaci Kingových knih.

Foto: Profimedia.cz

Tobe Hooper (na snímku vpravo) s fanouškem

Dalším úspěchem je vysokorozpočtový snímek Poltergeist, který v roce 1982 vznikl podle scénáře Stevena Spielberga.

Některé snímky se staly ozdobou Festivalu otrlého diváka, například v programu ročníku 2009 figurovala unikátní projekce legendárního hororu Eaten Alive (Sežrán zaživa) z roku 1977, v němž se v jedné ze svých prvních rolí objevil Robert Englund. Ten se pak proslavil především rolí Freddyho Kruegera z hororové série Noční můra v Elm Street.

Z rozsáhlé Hooperovy filmografie žádný jeho snímek nedosáhl takového věhlasu jako jeho rané dílo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám