Hlavní obsah

Zemřel Radko Pytlík, znalec Haška, Kafky a Hrabala

Právo, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pondělí 31. ledna odešel v Praze ve věku 93 let na věčnost doyen české literární historie Radko Pytlík. Právu to sdělil jeho přítel, prezident mezinárodní Společnosti Jaroslava Haška a spisovatelův vnuk Richard Hašek.

Foto: archiv, Právo

Radko Pytlík

Článek

Odborný zájem věnoval Pytlík významným osobnostem české a světové literatury, Jaroslavu Haškovi, Franzi Kafkovi, příteli Bohumilu Hrabalovi, Haškovu kolegovi z legií Jaroslavu Kratochvílovi, Fjodoru Dostojevskému a dalším.

Jeho nejvýznamnější monografie Toulavé house, Život Jaroslava Haška, autora Osudů dobrého vojáka Švejka vyšlo také polsky, rusky, slovensky, slovinsky a maďarsky.

„Švejk není přihlouplý prosťáček ani archetyp rakouských vojenských sluhů, ale je to velice zajímavý typ, který odkrývá skutečnost podobně, jako odkrýváme své karty nebo diagnostikujeme jednotlivé plástve organismu, abychom se dostali věci na dřeň. Naučíme-li se chápat Švejka, pochopíme Haška v celé jeho komplexnosti,“ řekl v rozhovoru pro Právo.

„Švejk není malý muž z pražské ulice ani obraz českého národa, jak se domnívali někteří kritici, ale umělecké dílo, až filozofický protiválečný román,“ dodal.

Pytlík se narodil 8. října 1928 v Praze. Jako student v roce 1945 za Pražského povstání bránil legendární barikádu u řeky v Holešovicích.

Stal se svědkem, jak se po 9. květnu proměnilo chování školníka, který se dřív mohl přetrhnout, jak vysoko zvedal pravici k nacistickému pozdravu.

Po maturitě na gymnáziu v roce 1947 studoval na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy a absolvoval v roce 1952 prací Počátky tvorby Jaroslava Haška. V letech 1955 působil v Ústavu pro československou, později pro českou literaturu.

Foto: Emporius

Obal knihy

Byl editorem Spisů Jaroslava Haška i řady výborů z jeho povídkové tvorby. Za připomenutí stojí i jeho Vyprávění o Bohumilu Hrabalovi, Pražská mozaika Franze Kafky, Fenomenologie humoru nebo monografie F. M. Dostojevskij, život a dílo.

Do konce života se věnoval literární historii, a zvláště dílu autora nesmrtelného Švejka, který byl přeložen do 58 jazyků. V pětaosmdesáti letech, v roce 2013 vydal rozsáhlý faktografický soubor Jaroslav Hašek, Data-fakta-dokumenty.

„I po sedmdesáti letech studia jeho života a díla jsem vlastně na začátku,“ svěřil se Právu v roce 2019, když vydal publikaci Jaroslav Hašek: Křížem krážem Evropou/Jak vznikl Švejk.

Objevil nová fakta o autorových putováních kontinentem po roce 1900, o nočním pokusu skočit z Karlova mostu, klasifikovanému policií i jejím lékařem jako regulérní pokus o sebevraždu, i o prvním objevení se postavy Josefa Švejka v kabaretní hře Pevnost v roce 1911 jako sluhy Karla IV.

Se svou druhou manželkou Věrou Dykovou, dlouholetou pracovnicí Památníku národního písemnictví, má dceru a syna, zpěváka a herce Vojtu Dyka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám