Hlavní obsah

Zemřel Marián Labuda

Právo, Novinky, Stanislav Dvořák, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Slovenský herec Marián Labuda v pátek zemřel. Bylo mu 73 let. Informoval o tom slovenský Denník N.

Marián Labuda ve filmu Vesničko má středisková

 
Článek

Server tvnoviny.sk napsal, že Labuda chtěl vyjet vozem z garáže a při nastupování do auta ztratil vědomí. Labudova manželka okamžitě volala záchranku. Labudu se snažil oživit také náhodný kolemjdoucí na základě instrukcí operátora záchranné služby. Bohužel už mu nepomohli.

„Mohu potvrdit, že záchranáři dnes zasahovali v Borinke, kde oživovali 73letého muže. Navzdory jejich úsilí se ho nepodařilo zachránit. Lékař musel konstatovat smrt,“ uvedla mluvčí Operačního střediska záchranné zdravotní služby Alena Krčová.

Slavný slovenský herec se narodil v roce 1944 v Hontianských Nemcích. V Bratislavě působil ve Slovenském národním divadle a v roce 1968 spoluzakládal Divadlo na korze. Hrál také v Národním divadle v Brně a v Divadle na Vinohradech.

U filmu ztvárnil celou řadu skvělých rolí. Už v šedesátých letech se objevoval v menších rolích ve filmech Smoliarka nebo Neprebudený. V dalším desetiletí přišly filmy Koktejl, Madame Favart, Oslava, Som Petőfi a mnoho dalších.

Foto: Dušan Dostál, ČTK

Marián Labuda na snímku z roku 2015

Foto: Profimedia.cz

Marián Labuda při natáčení filmu Andělé s Eliškou Křenkovou a Vladimírem Javorským

Foto: Profimedia.cz

Marián Labuda v roce 2016

Řidič Pávek z Vesničky mé střediskové (1985) je bez přehánění kultovní postava. Muž, kterého doháněl k šílenství „momentálně zaostalý Otík”, patřil k nejkrásnějším rolím, které kdy dostal. Autor scénáře Zdeněk Svěrák byl zpočátku velmi nespokojen, představoval si jiný typ herce, ale Labuda ho poté svým uměním přesvědčil.

Výrazné bylo také drama Dobří holubi se vracejí v roce 1988, kde si zahrál s Milanem Kňažkem, Rudolfem Hrušínským, Vladimírem Menšíkem a Miroslavem Macháčkem.

Marián Labuda: Nejslavnější filmy

Vesničko má středisková

Dobří holubi se vracejí

Zahrada

Anděl Páně 2

Všichni moji blízcí

Konec starých časů

I po revoluci Labuda intenzivně natáčel dramata, komedie i pohádky jako Fontána pre Zuzanu 3, Všichni moji blízcí, Pták Ohnivák, Král Ubu, Lotrando a Zubejda, Zahrada, Akumulátor 1 a mnoho dalších.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám