Hlavní obsah

Zemřel kameraman Hobita a Pána prstenů

Novinky, Stanislav Dvořák
Aktualizováno

Kameraman Andrew Lesnie, který spolupracoval s režisérem Peterem Jacksonem na Hobitovi i Pánu prstenů, v pondělí zemřel na infarkt. Bylo mu 59 let.

Foto: Profimedia.cz

Andrew Lesnie s Oscarem

Článek

Mluvčí Australské asociace kameramanů uvedl podle listu The Hollywood Reporter, že jim „byla oznámena náhlá smrt Andrewa Lesnieho“.

Kameraman v poslední době pracoval na filmu The Water Diviner v režii Russella Crowa a na kriminálním dramatu Mobster: A Call for the New Order.

Upoutávka na film Hobit: Bitva pěti armádVideo: Warner Bros. CZ

„To je zdrcující zpráva z domova. Mistr světla, génius Andrew Lesnie zemřel,“ uvedl na Twitteru rodilý Novozélanďan Crowe.

Lesnie začínal v osmdesátých letech v Austrálii a většina jeho filmů je u nás neznámá. Obrat nastal po komedii Babe – galantní prasátko. Následovaly velkorozpočtové filmy jako King Kong, Já, legenda, Zrození planety opic a dvě nejznámější trilogie – Hobit a především Pán prstenů. Za něj obdržel i Oscara.

„Já jsem s ním předtím nepracoval, ani jsem se s ním nesetkal, ale natočil ty filmy s prasátkem a podle mě vypadaly skvěle. Hlavně to, jak pracoval s protisvětlem a přirozeným světlem a vytvářel velmi kouzelné efekty,“ řekl Jackson v jednom rozhovoru v roce 2004.

Andrew Lesnie byl také uveden do kameramanské síně slávy.

Reklama

Výběr článků

Načítám