Hlavní obsah

Zemřel hudebník Ivan Král

Právo, Jaroslav Špulák
Aktualizováno

Ve věku 71 let zemřel v neděli 2. února český hudebník, skladatel a producent Ivan Král. Proslul svou spoluprací s Patti Smithovou, Iggym Popem, kapelou Blondie a dalšími velkými světovými hvězdami. Král se narodil v Praze, od roku 1966 žil ve Spojených státech.

Foto: Jan Šída , Právo

Ivan Král

Článek

Informaci o Králově úmrtí z Facebooku festivalu Metronome a z České televize potvrdila i agentura ČTK s odkazem na dobře informovaný zdroj.

Na svět Král přišel 12. května 1948. Jeho první významnou kapelou doma byly Saze. Na jejím vzestupu se však dlouho nepodílel. Spolu s bratrem Pavlem a rodiči emigroval v roce 1966 do New Yorku. Jeho otec Karel Král tam pracoval jako překladatel pro ČTK. Synům hned po jejich příjezdu do Spojených států ukázal celou zemi.

„Po svém příjezdu do Ameriky, kam jsem odešel s rodiči, jsem žil strašně rychle. Říkal jsem si, že už je mi osmnáct a musím všechno dohnat. Kolem mě byli lidé, kteří viděli koncerty Jamese Browna, Brandy Lee nebo The Supremes. Chtěl jsem to také zažít a vůbec jsem si neuvědomoval, jaká kulturní revoluce se kolem mě děje,“ vzpomínal Ivan Král v rozhovoru pro Právo.

Hudebník Ivan Král: V devadesátých letech jsem české scéně moc nerozuměl

Kultura

„Byl jsem posedlý Louisem Armstrongem, protože jsem vždycky miloval jazz. A tak mi táta koupil lístek na jeho koncert a já se s ním setkal. Potom jsme jeli do New Orleansu a já tam seděl na lavičce a poslouchal všechny ty skvělé hudebníky, kteří hráli na ulici a byli rádi, když od kolemjdoucích dostali dolar. V té době hráli poslední americké turné Beatles. Samozřejmě jsem tehdy netušil, že je poslední, ale chtěl jsem je vidět, a tak jsem naléhal na tátu, abychom na ně někam zajeli. Táta si tehdy vzal volno a cestovali jsme po Státech. Když jsem zjistil, že budou v Kalifornii, prosil jsem ho, aby šlápl na plyn a jeli jsme tam. Bohužel jsme je nestihli,“ pokračoval ve vzpomínání.

Později začal pracovat pro vydavatelství Apple Records, které bylo spojené se skupinou Beatles. Hrál v kapele Luger, pak přišel k Blondie. Ne však nadlouho. V pětasedmdesátém se stal členem doprovodné skupiny zpěvačky Patti Smith, se kterou nahrál čtyři studiová alba a napsal pro ni řadu písní. Tou nejslavnější je Dancing Barefoot.

Skupina, v níž byl, se rozpadla v roce 1979 a Král krátce působil v kapele Johna Calea. Počátkem osmdesátých let byl členem doprovodné kapely amerického punkového zpěváka Iggyho Popa, se kterým nahrál alba Soldier (1980) a Party (1981). Na tom druhém je spolu s ním autorem několika písní.

Následně spolupracoval se zpěvákem Johnem Waitem, složil hudbu k několika filmům a pracoval i jako hudební producent. Hrál i se skupinou Eastern Bloc.

Počátkem devadesátých let se začal vracet do Československa, kde pokračoval v práci producenta. Na kontě má nahrávání se skupinami Lucie, Mňága a Žďorp nebo Garage. Do své vlasti se vracel rád.

„Cítím se tu příjemně a jsem šťastný, že mohu mluvit česky. Připomínám si tu dobu svého mládí, krásné chvíle, které jsem tu prožil. Na koncertech mě pak těší, že mohu zpívat i písničky v češtině nebo se mohu na jednom pódiu setkat třeba s Jiřím Suchým a zazpívat si s ním. Na druhou stranu jsem v Čechách odkázán jen na kamarády, lidi, s nimiž jsem někdy v minulosti spolupracoval, nebo ty, se kterými si máme co říct. Nikdo z mé rodiny v Čechách už nežije, rodiče, tety i strýcové již bohužel zemřeli,“ řekl Právu v roce 2017.

Rovněž vydal několik sólových alb, přičemž s největším úspěchem se setkalo to první, Nostalgia z roku 1995. Ve stejném roce o něm režisér Zdeněk Suchý natočil dokumentární film Dancing Barefoot a o dva roky později nahrál Král album Alias spolu s Ivanem Hlasem, bubeníkem Davidem Kollerem a baskytaristou Karlem Šůchou.

Jeho poslední album se jmenuje Colors. Vyšlo v roce 2018.

„Dovedl mě k němu můj anděl strážný. Četl jsem jedny detroitské noviny a v nich byl článek o studiích Pearl Sound, ve kterých natáčeli Robert Plant, Jimmy Page, Soundgarden a další zajímaví muzikanti. Je nedaleko mého domova a já se rozhodl tam zavolat. Chuck Alkazian, který zvedl telefon, byl vstřícný, příjemný, věděl, kdo jsem a co mám za sebou. Řekl mi, že na nahrávání mých písniček mezi reklamami, které teď točí nejvíce, určitě čas najde. Hned jsme si padli do noty. Zná moderní studiové technologie a umí s nimi pracovat, takže když jsme pak točili, přesně věděl, jak čeho docílit. Navíc se mu líbily mé melodie,“ uvedl pro Právo Král.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám