Hlavní obsah

Zemřel herec Otto Sander, anděl Cassiel z Wendersových filmů

Ve věku 72 let zemřel německý divadelní a filmový herec Otto Sander. Mimo Německo ho diváci znají především z filmů Wima Wenderse Nebe nad Berlínem a Tak daleko, tak blízko! nebo ze snímků Plechový bubínek a Ponorka. Díky nezaměnitelnému zvučnému hlasu byl Sander také vyhledávaným dabérem a spoluautorem mnoha audioknih.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Otto Sander s televizní cenou Zlatá kamera

Článek

Jeden z velikánů německojazyčného divadla podle agentury DPA zemřel ve čtvrtek v Berlíně po dlouhém boji s rakovinou. Kromě divadla účinkoval také ve 130 filmech. Ve snímcích Nebe nad Berlínem a Tak daleko, tak blízko! se stal andělem Cassielem.

Ve filmu Volkera Schlöndorffa Plechový bubínek ztvárnil roli věčně opilého trumpetisty Meyna. V Ponorce režiséra Wolfganga Petersena si pak zahrál velitele Philippa Thomsena.

Televizní publikum ho zná mimo jiné v roli nádražáka Lanského z kriminálního seriálu Polizeiruf 110. Na divadelních prknech se Sander potkal například s Brunem Ganzem (anděl Damien z Wendersových snímků) a spolupracoval s režiséry, jako jsou například Peter Stein nebo Robert Wilson.

Německý prezident Joachim Gauck v kondolenci vdově po herci Monice Hansenové napsal, že Sander byl jedním „z nejvěrohodnějších a nejpopulárnějších herců naší doby”.

Reklama

Výběr článků

Načítám