Hlavní obsah

Zemřel filmový a divadelní režisér Otakar Kosek

Ve věku 77 let v pondělí zemřel filmový a divadelní režisér Otakar Kosek. Sdělila to jeho žena Helena Winkelmannová. Kosek natočil víc než 100 televizních inscenací a filmů hraných i dokumentárních, v Praze i v Ostravě. Jako divadelní režisér působil mimo jiné v Divadle Petra Bezruče v Ostravě, ve Slezském divadle v Opavě a ve Viole a v divadle ABC v Praze.

Foto: Profimedia.cz

Otakar Kosek na fotografii z roku 2003

Článek

Kosek se narodil v Brně, na konci války se vrátil s matkou, rodilou Pražankou, do Prahy, odkud ale byla rodina v roce 1951 z politických důvodů vystěhována. Koskovi nebylo umožněno studovat, vyučil se sazečem v Turnově a poté pracoval jako dělník na hlavním nádraží v Praze, později jako kulisák v Národním divadle.

V uvolněných 60. letech se dostal na DAMU, kde vystudoval režii. Poté pracoval externě pro televizi v Praze a Ostravě, kam odešel v roce 1975. Do roku 1989 točil Kosek převážně televizní filmy a inscenace, například Záviš a Kunhuta, a stál také mimo jiné u zrodu seriálu Bez ženské a bez tabáku (1980).

Po sametové revoluci se stal ředitelem programu ČT Ostrava. Také přednášel o televizní tvorbě a etice TV na Slezské univerzitě v Opavě. V roce 1995 se vrátil do Prahy, kde působil v denících Slovo a Metro. Byl i jedním z režisérů seriálu Ulice na TV Nova.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám