Hlavní obsah

Zemřel americký herec Paul Newman

– NEW HAVE • Aktualizováno

Ve věku třiaosmdesáti let zemřel jeden z nejslavnějších amerických herců Paul Newman. V sobotu to oznámil jeho mluvčí. Newman dlouhou dobu bojoval s rakovinou.

Foto: ČTK

Paul Newman

Článek

"Slavný herec zemřel na svém statku poblíž Westportu obklopen rodinou a blízkými přáteli," oznámil mluvčí Jeff Sanderson. Newman již delší dobu bojoval s rakovinou plic.

Newman měl za sebou více než padesátiletou filmovou kariéru, během níž se objevil ve zhruba šesti desítkách filmů, z nichž mnohé patří ke klasice stříbrného plátna. Nezapomenutelnou dvojici vytvořil s dalším legendárním hercem, blonďatým Robertem Redfordem.

"Odešel velký herec, na kterého budeme dlouho vzpomínat a jehož výkony nám zůstanou dlouho v paměti," řekl člen činohry Národního divadla v Praze Miroslav Donutil.

"Zpráva o smrti Paula Newmana mě zastihla při čtení korespondence Jiřího Voskovce a Jana Wericha. Je celkem přirozené, že lidé umírají. Paula Newmana jsme měl z duše rád. Je moc dobře, že patřil k lidem, kteří určený čas neužili jenom pro sebe. To ostatně platí i o těch pánech, jejichž dopisy právě pročítám," řekl herec Václav Postránecký.

Oscarová hvězda v posledních dnech dávala do pořádku své majetkové záležitosti. Jednomu příteli věnoval Newman své Ferrari, což prý rozzlobilo jeho děti, které nechtěly přijmout zjevnou blížící se smrt.

Deset nominací na Oscara

Newman, který byl nominován na deset Oscarů a získal jednoho za film Barva peněz, už od roku 2007 nehrál. Exceloval například ve snímcích Butch Cassidy a Sundance Kid, Podraz a Frajer Luke.

Paul Newmanfoto: ČTK/Jim Cooper

V květnu se herec vzdal režírování divadelní adaptace románu Johna Steinbecka O myších a lidech, kterou má letos uvést divadelní společnost Westport Country Playhouse ve městě Westport ve státě Connecticut. Divadlo, které řídí Newmanova žena Joanne Woodwardová, by mělo hru uvést v říjnu.

Na filmovém plátně se Newman naposledy objevil v roce 2002 v dramatu Road to Perdition (Cesta do zatracení). Diváci mohli jeho hlas také slyšet v animovaném filmu Auta (2006), kde "oživil" automobil Doc Hudson.

Takhle vypadali Newman s Refordem v roce 1969 ve slavném filmu Butch Cassidy and the Sundance Kid.foto: 20th Century Fox

Newman patřil také k nemnoha hollywoodským hercům, kteří nestřídali své partnerky jako na běžícím páse, a měl za sebou padesátileté manželství s rovněž oscarovou herečkou Joanne Woodwardovou.

Herec byl úspěšný i mimo filmové plátno, uspěl například jako automobilový závodník. V roce 1979 dokonce obsadil druhé místo ve slavném závodu Le Mans. Dobře si vedl i jako tvůrce řady potravinářských výrobků Newman's Own, které zdobí jeho jméno a tvář. Takto vydělané peníze věnoval na charitu.

Newman byl i zdatným obchodníkem. V roce 1969 založil s Barbrou Streisandovou, Sidneym Poitierem a Stevem McQueenem produkční firmu First Artists. Díky tomu, že ho přátelé kdysi prosili o speciální recepty, stal se také "králem hořčic a dresinků".

Paul Newman v roce 1964foto: ČTK

Paul Newman

Paul Leonard Newman se narodil 26. ledna 1925 v americkém Clevelandu. Jeho otec byl německý Žid a matka pocházela z východního Slovenska. Původně se chtěl dát k námořnictvu, ale vstupní prohlídka odhalila (naštěstí pro světovou kinematografii) barvoslepost.

Po ukončení herecké školy si Newmana rychle našel Hollywood a brzy přišel první velký úspěch ve filmu Někdo tam nahoře mě má rád (1956), v němž si zahrál boxera Rockyho. Postupně si vybudoval image drsného, ale romantického hrdiny.

Druhou Newmanovou manželkou byla od roku 1958 herečka Joanne Woodwardová, s níž se seznámil při natáčení snímku Dlouhé, horké léto. Měli spolu tři dcery. Jejich na filmovou branži netypicky dlouhý svazek Newman s oblibou komentoval slovy: "Proč bych chodil někam na hamburger, když mám doma šťavnatý steak?"

S bývalou ženou Jacqueline Witteovou měl dvě dcery a syna. Na svůj náhrobek si navrhl sám i epitaf: "Tady leží Paul Newman, který zemřel jako chudák, protože mu zhnědly oči". 

Herec přiznal, že jeho značka Newman´s Own mu vynesla víc než všechny role. Velkou část z miliónových výdělků věnoval na charitu a vzdělání. Ostatně slogan jeho firmy zní: "Nehanebné vykořisťování v zájmu dobra".

Související články

Paula Newmana podle tisku léčí onkolog

Zdravotní problémy legendy stříbrného plátna Paula Newmana (83) jsou prý horší, než herec veřejně připustil. Newman údajně navštěvuje už několik měsíců...

Výběr článků

Načítám