Hlavní obsah

Ze zavřených galerií: V Hollaru vystavují jubilanti

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Galerie Hollar v Praze je další výstavní síní, o níž Právo ve svém seriálu Ze zavřených galerií informuje. Od 7. ledna do konce března je tam instalována výstava nazvaná Jubilanti Hollaru. Její kurátorkou je Jana Šindelová a představena jsou díla členů Sdružení českých umělců grafiků Hollar, kteří v letošním roce oslavují kulatá a půlkulatá životní jubilea.

Foto: archiv Galerie Hollar

Z probíhající výstavy Naši jubilanti.

Článek

Je jich osmnáct. Nejstarší je Naděžda Synecká, jež oslaví již pětadevadesáté narozeniny. Její velkoformátové grafiky vytvořené kombinovanou technikou formulují pomocí geometrických prvků kosmický prostor člověka.

„I když se může zdát výběr autorů podle výročí, data narození, náhodným, nepochybně se stává nenahraditelným a nevyslovitelným momentem pozornosti ve vnímání a prožívání naší přítomnosti v úzkém kruhu přátel zabývajících se kresbou či grafikou. Díky široké škále vyjadřovacích prostředků, mnohosti básnických imaginací, ztvárněných představ a vizí osvětlujících smysl vlastního tvůrčího usilování nám tato přehlídka připomíná povědomou hudbu z rádia, doplněnou o duchovní rozhovory a zajímavé zprávy z našeho okolí,“ řekla o výstavě kurátorka Jana Šindelová.

Foto: archiv Galerie Hollar

Jiří Suchý: Vodník (Kytice)

Mezi vystavujícími je i letos devadesátiletý dramatik, herec a zpěvák Jiří Suchý, jenž se ve své výtvarné tvorbě zabývá litografií, píše a ilustruje knihy, navrhuje kostýmy či divadelní programy. Na výstavě jsou představeny ilustrace Erbenovy Kytice, jež ukazují jeho brilantní výtvarný názor.

V Hollaru, kvůli pandemii zavřenému, jsou představeny i práce Kateřiny Vítečkové, Hany Storchové, Jiřího Anderleho, Pavly Aubrechtové, Jany Budíkové, Evy Haškové, Anny Khunové, Tomáše Bíma, Vladimíra Gebauera, Jiřího Sozanského, Aleše Svobody, Oldřicha Jelena, Ireny Bujárkové, Andrey Tachezy, Lenky Vojtové a Saida Ismaila.

Foto: archiv Galerie Hollar

Naděžda Synecká: Průzračnost krystalů

„V rámci online prezentace výstavy jsou na našich stránkách představena jednotlivá díla, známá a oceňovaná nejen u nás, ale i v zahraničí, a medailonky autorů, kteří originálním způsobem používají vyjadřovací možnosti grafických technik. Pozoruhodná setkání a zastavení na křižovatkách osobitých cest autorů můžeme vnímat a prožívat jak formou bravurně zvládnutých technik, tak existenciální hloubkou výpovědí autorských tisků, kreseb, ilustrací, koláží a asambláží,“ dodala Jana Šindelová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám