Hlavní obsah

Ze zavřených galerií: Galerie Jiřího Jílka letos pořádá čtvrtou výstavu

Právo, rea

Galerie Jiřího Jílka v Šumperku neklesá na mysli a rozhodně nezahálí. Za svými zavřenými dveřmi pořádá letos už čtvrtou výstavu. Od středy 14. dubna je v galerii připravena „v naději na její pozdější otevření v rámci pravidel protiepidemického systému“ výstava výtvarníka Pavla Rajdla nazvaná Vlídné světlo. Trvat má do neděle 9. května.

Foto: Galerie Jiřího Jílka

Perla (2020, šamot, barvítka)

Článek

V životě i práci Pavla Rajdla, kreslíře, malíře, keramika i fotografa a zasloužilého i pokorného organizátora dlouhé řady autorských výstav a pracovních setkání je cítit přirozená a harmonická jednota,“ napsal k výstavě za galerii Miroslav Koval. Ačkoli dílu Pavla Rajdla dominuje keramika, na šumperské výstavě představuje především barevné kresby.

„Mají povahu snu nebo přesněji bdělého snění a jsou tím podobné drobným střípkům či zastřeně potrhaným nitím nezřetelných, spíš vytušených příběhů a odvěkých dějů, ponořených do přírodních vizí a proměn, oděných do světlem odhmotněné hmoty,“ uvedl Koval.

Foto: Galerie Jiřího Jílka

Anděl (2017, kombinovaná technika, papír, sololit)

„Až na výjimky je barevnost prací tlumená a jemná, blízká tiché hudbě světa, barvě země, svítání nebo soumraku. Vybaví se řada těch, kterým je podobná poloha vlastní, ale nebudu srovnávat. Každé srovnání pokulhává a je jen okrajové, přestože v prožívání všeho toho se navzájem podobáme málem zrcadlově,“ dodal.

Díla umělce Pavla Rajdla jsou zastoupena v mnoha veřejných a soukromých sbírkách. Od poloviny sedmdesátých let minulého století vystavuje doma i v zahraničí. Je kurátorem kolínské Galerie v zahradě, Studia Pod točnou kolínského divadla a také výstav keramiky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám