Hlavní obsah

Za tajemnou Agathu Christie mluvilo dílo

Právo, Eva Vejdělková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Získat přístup k rodinným archívům a práva na životopis nebylo v případě „královny detektivek“ nic snadného. Usilovali o to během let mnozí. Čím víc se o ní psalo, ať už to byly novinové články, nebo nejrůznější biografie, často úplně smyšlené, tím víc si Agatha Christie své soukromí střežila.

Foto: ČTK

Agatha Christie žila v letech 1890 až 1976.

Článek

Po celý život se držela přesvědčení, že spisovatelovo dílo má mluvit samo za sebe a čtenář k tomu podrobnosti z jeho života nepotřebuje znát.

Její dcera Rosalind Hicksová zastávala stejný názor. Až do roku 1979, kdy měl premiéru film Agatha s Vanessou Redgraveovou a Dustinem Hoffmanem v hlavních rolích. Přišel se senzačním výkladem jedné staré události, jež už desítky let napínala zvědavost veřejnosti.

V prosinci roku 1926, kdy bylo Rosalind sedm let, se její matka na deset dní ztratila. Objevili ji až jedenáctý den tři sta kilometrů od domova, v hotelu, v němž byla přihlášená pod cizím jménem.

Údajně trpěla ztrátou paměti a neměla prý vůbec ponětí, jak se tam ocitla. Tajemství svého zmizení neodhalila Christie ani ve svém Vlastním životopisu, který psala v padesátých a šedesátých letech a vydala jej krátce před smrtí.

Film po letech přišel s romantickou a senzační historkou, že spisovatelka plánovala sebevraždu a zaranžované zmizení mělo skončit obviněním z vraždy. Obviněna měla být milenka jejího manžela.

Snímek Rosalind a její rodinu znepokojil. Co když té historce lidé uvěří? Se soudním zákazem však neuspěly, a tak se dcera rozhodla bránit matku jinak. Oslovila novinářku Janet Morganovou a zpřístupnila jí veškeré rodinné písemnosti. A protože ani Rosalind netušila, co se tehdy stalo, Morganová se pustila do pátrání. V dobovém tisku, v policejních záznamech, vracela se k výpovědím svědků... Její kniha Agatha Christie. Životopis, která vyšla v Británii roku 1984, byla pak v roce 1986 nominována na prestižní americkou cenu Edgar.

A přestože v češtině mají čtenáři k dispozici prakticky veškeré dílo slavné spisovatelky, přesněji 66 románů, 14 povídkových sbírek i některé divadelní hry, tato ceněná biografie, která se v jedné ze svých 26 kapitol podrobně vrací i k záhadnému zmizení, dosud chyběla. Vychází až díky nakladatelství Slovart, v roce 130. výročí od narození Christie a sta let od vydání její první detektivní knihy Záhada na zámku Styles, prvního příběhu, v němž vystupuje Hercule Poirot.

Janet Morganová (1945), je britská spisovatelka, žurnalistka a konzultantka, je členkou Královské společnosti v Edinburghu a roku 2008 získala Řád britského impéria. Životopis Christie je první biografií, kterou napsala. V další ze svých knih popisuje například činnost britské rozvědky ve Francii a Lucembursku za první světové války.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám