Hlavní obsah

Za nižší DPH pro knihy sebráno 130 tisíc podpisů

Právo, František Cinger

Podpisový protest proti zvýšení DPH na knihy podepsalo Svazu knihkupců a nakladatelů do středečního dopoledne více než 130 tisíc lidí. Na internetu to bylo 105 235 lidí a na 1445 podpisových arších dalších 25 535 podpisů.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Knihkupci a nakladatelé nevzdávají snahu přesvědčit politiky, že plánované zvýšení sazby může mít devastující vliv na knižní trh a vzdělanost.

Článek

Knihkupci a nakladatelé nevzdávají snahu přesvědčit politiky, že plánované zvýšení sazby může mít devastující vliv na knižní trh a vzdělanost. Podpisy pestré palety čtenářů od studentů a učitelů, od štukatéra po důchodce přibývají každým dnem.

V nejbližší době se chtějí jejich zástupci setkat s příslušnými politiky a petici jim podle předsedy svazu Vladimíra Pistoria předat. Problém bude s těmi, kteří by jim měli naslouchat.

Ministr kultury Jiří Besser, jenž se od začátku stavěl příznivě k této aktivitě a hodlal přesvědčovat kolegy ve vládě ke vstřícnému kroku, minulý týden v rozhovoru pro Rádio Česko řekl, že vláda našla „rezervu“ 2,5 procenta, čímž myslel změnu z původně uvažovaných 20 na 17,5 %, a že by podobnou „rezervu“ měli hledat i knihkupci a nakladatelé. „Někdo tlaky trhu nemusí také přežít,“ konstatoval smířeně s tím, že i to patří k životu.

Nový předseda ČSSD Bohuslav Sobotka naopak prohlásil, že soc. dem. po vyhraných volbách zvýšení sazby DPH na knihy, která ještě v roce 2007 byla 5 procent, hodlá zrušit.

Reklama

Výběr článků

Načítám