Hlavní obsah

Z Pelíšků a Pupenda do současnosti

Právo, Věra Míšková

Nový film Horem pádem představila v pondělí autorská dvojice Petr Jarchovský - Jan Hřebejk. Tvůrci úspěšných i populárních filmů Šakalí léta, Pelíšky, Musíme si pomáhat a Pupendo se tentokrát poprvé v ději nevydali do minulosti, ale zůstali v dnešku.

Foto: Milan Haluška

Ilustrační foto

Článek

"Není to ta laskavá komedie, na kterou jsou naši diváci zvyklí, Horem pádem je vážnější, ale snad v něm ani legrace nechybí. Udělali jsme tímto filmem krok, který jsme udělat měli a chtěli, protože také náš příští film bude ze současnosti, v podobném duchu, i když samozřejmě jiný. Uvidíme, co tomu řekne publikum," řekl po projekci spoluautor scénáře a režisér Jan Hřebejk.

Horem pádem stejně jako dřívější filmy tohoto týmu sleduje osudy několika rodin a jejich vztahy na pozadí doby, v níž žijí. Proto je nemohou minout takové problémy jako rasismus, imigrace a emigrace, xenofobie či obchod s lidmi.

Do hlavních rolí obsadil Hřebejk Petra Formana, Emílii Vášáryovou, Jana Třísku, Ingrid Timkovou, Jiřího Macháčka, Jaroslava Duška, Pavla Lišku a další herce.

Film Horem pádem vstoupí do českých kin až 16. září, ještě předtím se bude prezentovat na karlovarském festivalu a usiluje o přijetí do soutěže festivalu benátského. "Věříme, že by si náš film účast v Benátkách zasloužil," řekl po projekci producent filmu Ondřej Trojan. Horem pádem jde do kin v 34 kopiích a jedné s anglickými titulky.

Trojan dodal, že v Karlových Varech bude také poprvé představena DVD verze pro nevidomé a slabozraké. "Jde o speciální verzi, kdy je do pauz v dialozích vkomponován komentář, který předjímá situaci na plátně. Poté, co jsme začali vyrábět české titulkované verze pro neslyšící, chceme umožnit zážitek z filmového díla i takto handicapovaným lidem," řekl Trojan.

Reklama

Související články

Jan Hřebejk chystá pátý film

Režisér Jan Hřebejk se v létě pustí do natáčení pátého celovečerního snímku. Bude se jmenovat Horem Pádem, což se má podle něj psát zvlášť a s velkými...

Jan Hřebejk natáčí nový film Horem pádem

Vinohradský činžák, páté patro bez výtahu: ztišuji krok i dech a vcházím do bytu, kde mě vítá dřevěná filmařská klapka s nápisem Horem pádem a pronikavá vůně...

Výběr článků

Načítám