Hlavní obsah

Vznik Československa vyvolal ostré boje v mnoha krajích, ukazuje výstava

Novinky, Stanislav Dvořák

Technické muzeum v Brně nabízí do 30. března výstavu V těžkých dobách - Boje o hranice 1918 – 1919, kde se návštěvníci dozví, jak muselo Československo tvrdě bojovat o své území.

Foto: ČTK

Shromáždění lidu na Václavském náměstí v Praze 28. října 1918

Článek

Založení státu bývá občas mylně prezentováno jako veselá oslava. Nová výstava chce ukázat historické události v letech 1818–1919, kdy byl nově vzniklý stát nucen použít vojenské síly k upevnění svojí suverenity, a především státní hranice. V letošním roce uplyne 100 let od doby, kdy vojáci vracející se z bojišť první světové války byli nasazeni na bojiště válečného konfliktu, který je dnes téměř zapomenutý.

28. říjen 1918: demonstrace i zpěv

Historie

Návštěvníci výstavy se dozví o průběhu těchto operací, množství nasazených armádních jednotek, jejich rozmístění a rozdělení. Seznámí se s výstrojí a výzbrojí Československé armády od prvotních úprav rakousko-uherského stejnokroje až po zavedení prvního československého výstrojního předpisu a také s příběhy a osudy konkrétních vojáků, kteří se těchto událostí zúčastnili.

Maďaři tehdy odmítli připojení Slovenska (Horní Uhry) do Československa. Navíc vypukly spory o Těšínsko kvůli Polákům, ale také různé nepokoje v Krušnohoří, kde proběhla například bitva s tamními Němci o staré město Most, později za komunismu zcela zdevastované.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám