Hlavní obsah

Vzácný barokní anděl byl několikrát ukraden a poničen, než ho získala Národní galerie

Národní galerie Praha zařadila do své sbírky vzácnou barokní sochu, prohlášenou za kulturní památku. Klečící adorující anděl od Ignáce Františka Platzera má za sebou pohnutý osud.

Foto: Národní galerie

Klečící adorující anděl od Ignáce Františka Platzera.

Článek

Polychromovaná a bohatě zlacená řezba pochází ze hřbitovního kostela sv. Václava v obci Úterý.

„Klasicistní proporce anděla a donnerovský typ jeho ušlechtilé hlavy zřetelně poukazují na umělcovo vyškolení na Akademii výtvarných umění ve Vídni. Brilantní modelace nově získané řezby svědčí o výjimečných okolnostech zakázky. Platzerova dílna tehdy působila v Čechách krátce, a proto zřejmě objednávku na sochařskou výzdobu výjimečně bohatého oltáře, zadanou tepelským opatem Hieronymem Ambrosem a dokončenou v roce 1752, pojala jako velmi prestižní záležitost,“ sdělila mluvčí NG Eva Sochorová.

Praha hostí unikátní výstavu Buddha zblízka

Kultura

Dílo bylo několikrát ukradeno a omláceno. Jak vandalsky si zloději počínali, dokládá pahýl pravé paže anděla, jež původně nesla velmi kvalitní zlacenou kartuši s reliéfem jedné ze scén z Janova legendárního života. Klečící adorující anděl se později objevil na uměleckém trhu v zahraničí a v roce 2012 byl nabízen Aukčním domem Im Kinsky ve Vídni, a to dokonce s přesným určením autora a správnou proveniencí.

„Za opětovný návrat Platzerovy sochy do České republiky patří dík soukromému sběrateli, který dílo nechal na své náklady i restaurovat. Jako memento můžeme dnes vnímat nenávratně poškozenou pravou ruku nebeského posla, přičemž jeho umělecky stejně kvalitní protějšek z levé strany oltáře skončil neznámo kde,“ dodala mluvčí.

Socha anděla se nachází v expozici Staří mistři ve Schwarzenberském paláci v Praze.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám