Hlavní obsah

Výstava Voayer ukáže živé sochy

Právo, Jan Šída

Výstava Voayer, která prezentuje živé nahé modelky jako skulptury, potrvá ode dneška do 19. srpna v pražské galerii DUP 39. Expozice dorazila do metropole z Bratislavy.

Foto: archív výstavy

Výstava prezentuje nahé ženy jako sochy.

Článek

Ve dvou patrech interiéru se představí třináct modelek na zvláštních piedestalech. U některých z nich bude vyznačeno i povolení dotyku. Pořadatelé tento zvláštní prvek expozice ošetřili co do hygieny tak, že lidé dostanou u vchodu gumové rukavice.

Každý den jsou pro návštěvníky umožněny čtyři termíny vstupu do galerie. První začíná v jedenáct hodin dopoledne, jedinou podmínkou je plnoletost. Doba pobytu v sálech je stanovena na jeden a půl hodiny a vstupenka stojí 669 korun.

Denně se živé exponáty mění, takže návštěvník může pokaždé vidět jinou prezentaci. Cílem akce je nejen přiblížit veřejnosti komunitu lidí, kteří se věnují neobvyklým sexuálním praktikám, ale ukázat i obyčejnou krásu nahého ženského těla, jež je už od antiky považováno za hlavní inspirační zdroj různých uměleckých směrů i stylů.

Organizátor a autor projektu Mário Petreje uvedl, že by rád v budoucnu představil tuto prezentaci i v zahraničí. Tam se podobné výstavy často uskutečňují. Minulý týden například v dánské Kodani proběhl Fashion Week s nahými modelkami, což byla akce módního návrháře Nicholase Nybra.

Ani u nás není výstava nahých lidí novinkou. V roce 2003 britská performerka Lizzy Le Quesneová umístila do výlohy pražské Galerie Václava Špály na Národní třídě na necelou hodinu pětici nahých žen, včetně sebe, doplněnou třemi svlečenými ženskými figurínami.

S nahotou vlastního těla experimentují i performerka Jana Orlová či výtvarnice Lenka Klodová nebo Veronika Bromová.

Reklama

Výběr článků

Načítám