Hlavní obsah

Vyšla DVD s koncerty Ivy Bittové a skupiny Už jsme doma

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koncertní DVD vydali koncem roku dva přední a velmi originální představitelé tuzemské alternativní hudební scény, Iva Bittová a skupina Už jsme doma. Dvojité DVD Už jsme doma 20 letů s koncertem v pražském Divadle Archa doplňuje druhý disk Puding s dokumentem o historii kapely.

Článek

Příznačně nazvaný Superchameleon Ivy Bittové nabízí vedle koncertu z pražského Paláce Akropolis, kde ji doprovázel newyorský soubor Bang On A Can, i záznamy z řady dalších vystoupení.  Obě DVD potvrzují, že právě toto médium je optimální pro zachycení živých vystoupení, protože obraz lépe přiblíží atmosféru koncertů.

U Ivy Bittové, která začínala jako herečka, byla jevištní prezentace vždy důležitou součástí vystoupení. DVD předvádí i šíři záběru této zpěvačky a houslistky. Vidíme, jak se v osmdesátých letech ve skupině Dunaj vyrovnávala s rockem i jak umí v současné době s podporou Škampova kvarteta podat Janáčkovy úpravy lidových nápěvů. Skupina Bang On A Can a zejména dechový soubor Nederlands Blazers Ensemble se snažily její pojetí citlivě doplňovat, a tak se její projev výrazně neliší od toho, jaký ukázala v Bílém Infernu, kde ji doprovázel její dlouholetý spolupracovník Vladimír Václavek.

Bittová je nejlepší, když vystupuje sama

DVD však potvrdilo, že přes všechny "převleky" je Bittová nejpůsobivější, když vystupuje sama. Z tohoto pohledu je škoda, že na video byly zaznamenány především výjimečné projekty, kdy spolupracovala s dalšími umělci, a už ne tolik její sólová vystoupení. Za to samozřejmě nelze vydavatele kritizovat, v minulosti nebylo zaznamenávání koncertů na kameru běžné, a tak se zachycovaly jen ty mimořádné, ale bohužel výtku si zaslouží způsob pořízení záznamu koncertu v Akropoli, kdy se až příliš často objevují v záběru hlavy diváků.

Také DVD Už jsme doma zachycuje výjimečný projekt vystoupení se sborem Mirkochór v Arše. Na své si však přijdou i "pamětníci", protože první půlka je věnována starým skladbám a na pódiu se objevují i původní členové souboru, kteří už s Miroslavem Wankem nepůsobí. Hrají s maximálním nasazením, proto nevadí, že DVD přichází trochu opožděně, a ne v době, kdy kapela teprve stoupala vzhůru.

U kapely, která hodně staví na energii, je obrazový záznam vhodným médiem. Cenný je hlavně druhý disk, na němž hodinový dokument Puding přibližuje historii souboru jak pohledem členů, tak i očima hudebních kritiků a publicistů. Vysvětluje také vazby skupiny na výtvarníka Martina Velíška a odhaluje i básnickou inspiraci Miroslava Wanka, kterému je blízký punk i básník Mikolášek.

Už jsme doma 20 letů/Puding

Indies Records, 109 a 60 minut

Iva Bittová: Superchameleon

Indies Records, 158 minut

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám