Hlavní obsah

Vycházejí pohádky Terryho Jonese, člena Monty Pythonů

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V češtině vycházejí Pohádky k neuvěření od Terryho Jonese, jež nesou stopy montypythonovského humoru, jsou plné překvapení a bláznivých nápadů.

Foto: Euromedia Group

Pohádky k neuvěření

Článek

Moderní pohádky s příchutí nonsensového humoru připomínají grotesku plnou zvratů. Přepracovávání tradičních pohádkových motivů vychází z tradice Lewise Carrolla či Roalda Dahla, v českém prostředí je asi nejblíže Janu Werichovi a jeho pohádkám z knih Fimfárum a Deoduši. Nejlépe si je děti užijí při společném čtení s dospělými.

„V této sbírce zpracovává neotřelým způsobem klasické náměty - pohled z jiné strany na kouzelné zrcadlo zlé královny ze Sněhurčina příběhu, historka o člověku, jenž měl podobně jako Grimmovic holčička Čtyřočka oči doslova všude, ale stejně jimi nedokázal zahlédnout nic podstatného, lidožravý obr tak pomalý, že trvá dny a měsíce, než se přiblíží ke kořisti a než k jeho pidimozečku dospěje kloudná myšlenka,” dodala Denisa Novotná.

Terry Jones je herec, režisér a spisovatel, člen kultovní skupiny Monty Pythonů, která baví svět podvratným humorem od 60. let minulého století. Režíroval Život Briana i Monty Pythonův smysl života, hrál ve filmu Žvahlav či v seriálu Mladí v partě.

Aktuálně se svými kolegy uspořádali sérii vystoupení v londýnské O2 Areně, o kterých se mluví jako o posledních. „Monty Pythoni doufali, že přijmou některé z mnoha nabídek, aby vystupovali v arénách po celém světě, ale je to nemožné kvůli individuálním závazkům k dalším projektům na další tři roky,” informoval pořadatel.

O lístky byl obrovský zájem. Comebacku se účastní původní členové John Cleese, Terry Gilliam, Eric Idle, Terry Jones a Michael Palin, kterým je kolem sedmdesáti let. Poslední člen skupiny Graham Chapman zemřel v roce 1989.

Reklama

Výběr článků

Načítám