Hlavní obsah

Vycházejí alba Joss Stoneové, Mishy, Vanessy Mae a dalších

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Během září se na trhu objevilo několik pozoruhodných alb žen pohybujících se ve velkém hudebním světě.

Foto: Tomáš Liška
Článek

Slovenská zpěvačka Misha se doma těší solidnímu respektu. Na novém dvojalbu nazvaném prostě Misha (Sony Music/Bonton) nabízí písně přesně takové, o jakých vždy snila. Přijala atmosféru moderního r´n´b, používá slovenštinu i angličtinu a první disk poskládala pouze z novinek.

Na druhém nosiči jsou všechny písně, které vznikly během posledních dvou let. Misha je vyzrálá zpěvačka s jasným názorem na hudbu i šoubyznys. I proto je 2CD spíš svobodné než komerční.

Soul, klasika, pop

Američanka Joss Stoneová dokázala malý zázrak. Prodrala se loni na výsluní debutovým albem The Soul Sessions plným soulových standardů nahraných s polozapomenutými miamskými muzikanty během pár hodin.

Na druhé desce Mind, Body & Soul (EMI) už nabízí vlastní kompozice a potvrzuje, že soulu svým moderním mladistvým pohledem nesmírně pomáhá.

Houslistka Vanessa Mae stačila za svou kariéru prodat osm miliónů desek a získat 40 platinových ocenění. Nové album Choreography (Sony Music/Bonton) opět spojuje hudební klasiku a pop music.

Přestože se na jeho tvorbě podíleli hudebně i autorsky také Vangelis, Joe Cohen nebo A. R. Rahman, výsledkem je laciná fúze, která kupodivu komerčně funguje.

Emocionálnost severských zemí

Opravdovější je novinka kanadské zpěvačky K. D. Langové Hymns Of The 49th Parallel (Warner Music). Je vcelku jedno, že na desce oprašuje nezapomenutelné nahrávky svých kanadských hudebních kolegů. Její emotivní vklad a způsob, s jakým k původnímu materiálu přistupuje, dělají z alba událost.

Sedmadvacetiletá půvabná Švédka Ana Johnssonová je na hudební scéně nováček. Upozornila na sebe loni skladbou The Way I Am, kterou nahrála původně pouze pro potěšení. Posluchači si jí všimli, a tak kariéra grafičky, o níž přemýšlela, vzala za své.

Na debutu The Way I Am (Sony Music/Bonton) představuje energické skladby v duchu zvuku Avril Lavigne. Není tak mladá, ale má zkušenosti, třeba jako bývalá krupiérka v kasínu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám