Hlavní obsah

Vlasta Chramostová darovala Národnímu divadlu sbírku fotografií

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Tři a půl tisíce fotografií ze svého archivu věnovala Vlasta Chramostová Národnímu divadlu (ND) v Praze. Mezi její zvěčněné přátele mj. patří Václav Havel, Jaroslav Seifert, Pavel Kohout nebo Jan Werich. Jedná se o nejrozsáhlejší sbírku darovanou české první scéně.

Foto: Petr Hloušek , Právo

Vlasta Chramostová

Článek

"Především se jedná o fotografie, jichž je na tři a půl tisíce. Jde o největší dar, který jsme v novodobé historii dostali," uvedla vedoucí archivu ND Zdena Benešová. Podle ní jsou podobné ucelené soubory výjimečné. Připomněla například pozůstalost po Jaroslavu Průchovi, kterou předala Jiřina Petrovická.

Milota, Havel, Kohout, Seifert, Werich

Archiv Vlasty Chramostové obsahuje materiály ke všem etapám jejího života. Nejrozsáhlejší je soubor fotografií obsahující 1591 civilních snímků herečky a jejích přátel. Například Stanislava Miloty, Václava Havla, Pavla Kohouta, Františka Pavlíčka, Jaroslava Seiferta, Jana Wericha a mnoha dalších kolegů. Fotografie jsou jednak portrétní, jednak dokumentují různé okamžiky soukromého i veřejného života.

Archiv Národního divadla v Praze

Archiv české první scény shromažďuje veškerou dokumentaci umělecké činnosti.

Autory dokumentace jsou Jan Zrzavý, Josef Lada, Josef Čapek, Jan Wenig, František Kysela a Jan Skalický. Z pozůstalostí archiv opatruje například připomínky na Ladislava Peška, Ladislava Boháče a Marcela Pokorného. Součástí archivu je veřejná knihovna, která se specializuje na divadelní texty, divadelní a uměnovědnou literaturu - čítá zhruba 37 tisíc svazků.

Na webových stránkách www.narodni-divadlo.cz zájemci naleznou i soupis repertoáru od roku 1883 do současné doby.

"Archiv Vlasty Chramostové nejenom bohatě mapuje její umělecký i soukromý život, ale zároveň dokumentuje život společnosti od 40. let minulého století do současnosti. Jeho největší hodnota je právě v jeho bohatosti a komplexnosti," dodala Benešová, podle níž se tato akvizice zpracovávala téměř čtvrt roku.

Reklama

Výběr článků

Načítám