Hlavní obsah

VIDEO: Odvolaný ředitel Ježek: Za blob budu dál bojovat

PRAHA

Odvolaný ředidel Národní knihovny Vlastimil Ježek se bude i nadále zasazovat o stavbu Kaplického návrhu blob. Projekt považuje za výrazný a domnívá se, že za něj stojí za to bojovat. Ježka v úterý odvolal ministr kultury Václav Jehlička.

Foto: Doležal Michal, ČTK

Vlastimil Ježek

Článek

"Odvolání je akt velmi prostý, může k němu dojít snadno a bez udání důvodu. Koneckonců na mém odvolání ani žádný důvod není," okomentoval pro Novinky událost Ježek. Přiznal rovněž, že odvolání mu nesdělil ministr osobně, ale pověřil jím svého náměstka Františka Mikeše.

Jehlička ale v prohlášení, které o odvolání poskytl, uvedl, že za odvoláním stojí pochybnosti o regulérnosti soutěže, v níž Kaplický vyhrál.

Ježek chce v práci pro Národní knihovnu bude pokračovat i nadále, neboť zde má smlouvu na dobu neurčitou a odvolání z funkce ředitele na tom nic nemění.

.:Vizualizace Kaplického blobu na Letné

Odmítá také říci, kde jsou nové pozemky pro případnou stavbu blobu. Pozemky nabídla soukromá firma, Ježek ale odmítl říci, kde pozemky jsou. S odkazem na přání soukromého investora neprozradil, kde se avizovaný pozemek nachází. Uvedl pouze, že podrobnosti sdělí svému nástupci, kterým je dosavadní ředitel Památníku národního písemnictví Pavel Hazuka.

Ježek je kandidátem KDU-ČSL do Senátu v nadcházejících volbách, ministr kultury Jehlička je z téže strany.

Chronologie událostí kolem nové budovy Národní knihovny:
19. ledna 2005 - Ředitel NK Ježek představil projekt na výstavbu nové budovy NK na Letné.
30. března 2006 - Zastupitelstvo Prahy předběžně souhlasilo, že knihovně prodá potřebné pozemky.
2. března 2007 - Vyhlášeny výsledky soutěže mezinárodní soutěž na novou budovu. Zvítězil projekt architekta Jana Kaplického a studia Future Systems.
8. března 2007 - Česká komora architektů (ČKA) vydala prohlášení, podle něhož vítěz porušil podmínky soutěže tím, že umístil konzervační fond pod zem.
3. května 2007 - Proti výstavbě NK podle návrhu Jana Kaplického se vyslovil prezident Václav Klaus.
23. srpna 2007 - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) oznámil, že se nebude zabývat soutěží na budovu NK, protože mu to nepřísluší. Stejně ÚOHS rozhodl v říjnu po opětovném podání.
11. října 2007 - Klub pražských zastupitelů ODS odmítl stavbu blobu na Letné i prodej pozemků. Primátor Pavel Bém (ODS) označil umístění budovy za nešťastné.
17. října 2007 - Ministr kultury Václav Jehlička (KDU-ČSL) řekl, že jeho úřad pro letošní rok nepočítá s penězi na stavbu.
6. února 2008 - Ježek oznámil, že NK má k dispozici vyjádření UIA, která akceptuje výsledky soutěže.
25. února 2008 - ÚOHS se na základě podnětu od MK začal opět zabývat soutěží. Tentokrát ministerstvo požádalo o stanovisko, zda lze na základě soutěže zadat veřejnou zakázku.
22. dubna 2008 - Šéf antimonopolního úřadu Martin Pecina v rozhovoru pro deník Právo mimo jiné řekl, že knihovna v současné podobě na Letné podle něj nikdy nebude.
4. května 2008 - Na budovu NK podle návrhu Kaplického nejsou podle ministra Jehličky peníze. V rozpočtu je na knihovnu vyčleněno 1,9 miliardy korun a Kaplického projekt by stál kolem čtyř miliard.
23. července 2008 - Ministr Jehlička uvedl, že nová budova NK podle návrhu architekta Jana Kaplického na pražské Letné nevyroste. Chce se soustředit na revitalizaci Klementina.
26. srpna 2008 - Jehlička Ježka kvůli jeho postupu v případu výstavby blobu napomenul.
8. září 2008 - Ježek oznámil, že má v Praze pro blob nové pozemky, ale odmítl říci, kde.
9. září 2008 - Ministr kultury Jehlička Ježka odvolal z funkce.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám