Hlavní obsah

Věrný malíř? Roman Franta vystavuje ve Vltavínu

Právo, Eva Vejdělková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Až do 20. března jsou k vidění v pražské Galerii Vltavín nejnovější obrazy malíře Romana Franty. Odbornou i širší veřejnost poprvé silně zaujal v devadesátých letech svými rozměrnými malbami se strukturami vytvořenými z divoce barevných, iluzivně ztvárněných tělíček hmyzu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Roman Franta ve své pracovně.

Článek

A přestože se od té doby umělec zabýval už i jinými tématy, dnes už ikoničtí brouci jsou mu stále v patách. Dokonce i na této výstavě.

Franta samostatně vystavuje od poloviny devadesátých let. Účastnil se i mnoha skupinových výstav doma i v zahraničí a je zastoupen v četných sbírkách včetně Národní galerie v Praze nebo Alšovy jihočeské galerie. Donedávna působil jako pedagog Akademie výtvarných umění v Praze v ateliéru malíře Michaela Rittsteina.

Ve Vltavínu představuje soubor maleb pod názvem Věrný, v nichž se nově zaměřil na ženské akty a portréty. Přistupuje k nim však opět s typickou hravostí, kdy erotický podtext vycházející z pornografických póz získává díky jeho malířské stylizaci někdy spíše snový, jindy zase až humorný nádech. Obrazy v duchu svých předchozích prací přímo na plátně někdy komentuje krátkými replikami či citáty, nebo je různě zjizvuje, což je prvek, který do jeho tvorby nedávno vnesl nový rodinný člen – kočka.

Své nejznámější „hmyzí“ téma Franta ve své autorské instalaci ironicky glosuje rozměrným, expresivně pojatým autoportrétem s názvem Namaluj brouka, ale také ho s vlídnou hravostí promítá do některých ostatních prací. Hmyzí postavičky dokonce vystupují jako pozorovatelé, pravděpodobně i komentující jeho nejnovější tvorbu a zájem o ženské tělo.

„Roman Franta se pohybuje od realistického iluzivního ztvárnění přes geometrickou abstrakci až po ležérní antiestetický projev, a to třeba i v rámci jednoho obrazu. Kolážovitě propojuje svět zvířat a rostlin se světem lidí a obojí posouvá do nestandardních až absurdních situací,“ charakterizuje jeho umělecký přístup kurátorka výstavy Veronika Marešová z kutnohorské galerie GASK.

Výtvarník Lubomír Přibyl splétá linie v prostoru

Kultura

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám