Hlavní obsah

Velký Curův návrat k FOK

Právo, VLA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Argentinský tenorista a dirigent José Cura je u nás častým hostem. V úterý a ve čtvrtek připravil ve vyprodané Smetanově síni Obecního domu v Praze s francouzským dirigentem Jacquesem Lacombem večer složený ze svých oblíbených operních rolí.

Foto: Jan Slavík

José Cura s bubnem ve scéně z Komediantů, Vedle Cury dirigent Jacques Lacombe.

Článek

Vybíral samozřejmě především ze známých oper romantismu a verismu, jejichž prezentace je jeho největší doménou. Tvořily první část programu s áriemi a scénami z oper Verdiho (Othello) a Leoncavalla (Komedianti). Exceloval v nich hlasově i výrazově a po pauze v tom pokračoval ve scénách ze Samsona a Dalily Camilla Saint-Saënse. Dostalo se i na velký prostor pro orchestr ve známých Bakanáliích. Dobře ho doprovázel i perfektně připravený Pražský filharmonický sbor se sbormistrem Jakubem Zichou.

Foto: Jan Slavík

José Cura se během večera často obracel i ke sboru, se kterým vedl pěvecký dialog.

Na závěr Cura zařadil velkou finální scénu z opery Peter Grimes od Angličana Benjamina Brittena, jedné ze základních oper dvacátého století. V ní hlavní hrdina, rybář Grimes před závěrečnou sebevraždou rekapituluje svůj nešťastný život. Byl to výtečný závěr znamenitého koncertu.

Foto: Jan Slavík

José Cura se loučí s publikem i spoluúčinkujícími

Foto: Jan Slavík

José Cura na čtvrtečním koncertě s FOK

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám