Hlavní obsah

Velkolepé kostýmní romanci Gejša chybí erotika

Právo, Michal Procházka

Čas od času se v kinech objeví film, který se pokouší křísit žánr velkolepých romancí, na jaké chodili vlhčit kapesníčky naši rodiče nebo babičky. Jeho příběh je zpravidla zasazen do minulosti, spojuje kostýmní výpravnou pohádku s osudovou, zakázanou či jinak odpíranou láskou. Přesně takový recept najdete v novém americkém velkofilmu Gejša.

Článek

Režisér Rob Marshall, který kdysi triumfoval na oscarovém ceremoniálu s retro muzikálem Chicago, se pokusil natočit film o světě japonské gejši. Využil k tomu příběh stejnojmenného bestselleru Arthura Goldena, který právě vychází i u nás. Vedle fascinující výtvarné i hudební podívané - hudbu složil oscarový skladatel John Williams - film stihl vyvolat už mnoho kontroverzí.

Snímek je věrný světu japonské kultury v mnoha neuvěřitelných detailech, na druhou stranu se třeba na filmovém festivalu v Tokiu divili, proč gejši ztvárnily čínské (!) filmové divy: Ziyi Zhang (Tygr a drak, Klan létajících dýk) a Gong Li, kterou jsme viděli ve snímku 2046 hongkongského mistra Wang KarWaie. Naopak v Číně byl film rovnou zakázán - údajně z mravnostních důvodů, ačkoliv skutečného sexu, ani napjaté erotiky zde příliš nenajdete.

Mnohem spíše se tu hraje na melodramatický příběh o tom, že i gejša, žena sloužící k potěše mužů, "může milovat" - a oddat se z lásky. Rybářská dcera Čijo je jako holčička prodána do čtvrti gejš a díky půvabu a šedomodrým očím třpytícího se deště vstoupí do školy, aby se z ní stala gejša Sajuri (Ziyi Zhang).

Pod vedením rádců se mění v dokonalou loutku: umí zpívat, hrát na šamisen, tančit nebo svůdným pohledem zastavit chlapa v chůzi. Po večerech obchází čajovny k potěše mocných mužů a přitom tajně touží po nemožné lásce k Předsedovi (Ken Watanabe), který jí jednou jako holčičce koupil zmrzlinu.

Zamilovaný kýč plyne pomalu jako nekonečný déšť, který zkrápí noční scény. Nádherné dekorace prozrazují, že na výpravu protekly tisíce hektolitrů dolarů: japonské domy z cedrového dřeva, nádherná kimona, Asiatky namalované podle starých obrázků - to celé působí dojmem dokonalé dětské stavebnice, až z toho oči přecházejí. Dostane se nám i osvěty, že gejša není prostitutka, ač dražba jejího panenství vypadá alespoň tady bizarně.

Za tím vším zaostává režisérská inscenace příběhu, efektní, ale plochá a nudná. Namísto mysteriózní svůdnice tu máme éterickou, zamilovanou a ubližovanou naivku, která dramaticky soupeří s dračicí Hacumomo (Gong Li) o moc a o to, kdo více zaujme muže. Když proti sobě vzpřímeně našlapují nebo si svůdně sedají, připomíná to sportovní klání, řekněme krasobruslení. Čeká nás i sentimentální konec, ale to je málo k zachycení exotického kouzla světa gejši.

Gejša USA (2005), 145 min. Režie: Rob Marshall, scénář: Robin Swicordová podle knihy Arthura Goldena, kamera: Dion Beebe, hudba: John Williams, hrají: Ziyi Zhang, Ken Watanabe, Michelle Yeoh, Koji Yakusho, Kaori M

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám